Народні депутати України - члени Комітету переконані, що інститут старостату є важливою ланкою системи місцевого самоврядування в Україні

10 лютого 2023, 13:42

На цьому наголошувалось під час виїзного обговорення на тему: «Досвід функціонування інституту старост. Регіональний вимір», що відбулось 9 лютого у місті Луцьк.

Місцеве самоврядування в Україні все більше стає одним із помітних і потужних самоврядувань на теренах Європи, а запроваджений в ході реформи децентралізації публічної влади інститут старостату об’єктивно набуває статусу його базової, найбільш наближеної до людей ланки. Про це зазначив народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін.

Очільник підкомітету вказав, що для Комітету надзвичайно важливо простежити стан застосування та дотримання на місцях законодавства, яке регулює питання створення старостинських округів та затвердження старост, з’ясувати причини допущених порушень. Не менш актуальною під час виїзних засідань і обговорень для членів Комітету є можливість безпосередньо від практиків і виконавців почути як про нагальні виклики, так і успіхи у старостинських округах.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету В’ячеслав Рубльов зауважив, що під час повномасштабної збройної агресії російської федерації Волинський регіон набув особливого значення як прикордонний регіон, який межує з  Білоруссю – фактичним союзником країни-агресора. Окрім того, він наголосив на важливості відвертого діалогу між учасниками заходу та обговорення не лише успіхів, а й проблем, які існують у старостинських округах на Волині. «Ми повинні говорити також і про недоліки, які у нас мають місце. Не приховувати їх, а навпаки – виправляти» – зазначив голова підкомітету.

    Народний депутат України, голова підкомітету з питань будівельних матеріалів Комітету Олександр Аліксійчук звернув увагу на ключові проблеми для невеликих округів, насамперед на зменшення кількості населення та його щільності, а також на важливості проведення громадських обговорень під час призначення старост. Він підкреслив: «Необхідно знайти баланс, розуміння як правильно обрати старосту, який би представляв та захищав інтереси громади і в той самий час був би людиною голови громади, яка би на місці здійснювала контроль за забезпеченням його керівництва та виконанням тих рішень, які приймаються головою громади та місцевою радою».

Народний депутат України, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Аліна Загоруйко вказала, що війна з усією очевидністю продемонструвала, як низка рішень Парламенту України з часом довела свою ефективність і актуальність, зокрема щодо призначуваності старост. «Старости не мають обиратися, а все таки призначатися. І війна показує, що це було правильне рішення, і як наслідок, принаймні на сьогодні, ми запобігли виникненню низки проблемних питань» – зазначила голова підкомітету.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань житлової політики та захисту інвестицій в об’єкти будівництва Комітету Андрій Стріхарський відзначив успішність реформи децентралізації в Україні та наголосив на тому, що інститут старостату залишається однією з базових складових народовладдя в державі: «Інститут старостату на сьогодні є найважливішим елементом демократичного процесу». З огляду на вищезгадане, він закликав старост, місцеву владу та парламентарів до ефективної комунікації з питань удосконалення правових засад організації та функціонування цього важливого інституту.

Комунікаційна та організаційна підтримка заходу здійснювалась Програмою USAID «РАДА: наступне покоління» в рамках проекту «Модельний комітет».

Відеозапис заходу можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=myQSrcWUI0E