Організація демократичних післявоєнних виборів: виклики та можливі рішення у фокусі уваги та обговорення між представниками України та Боснії і Герцеговини

10 лютого 2023, 12:25

  8 лютого 2023 року понад 50 представників Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Центральної виборчої комісії України зустрілися з представниками Центральної виборчої комісії Боснії і Герцеговини.

Ця зустріч – перша у низці зустрічей представників української влади з представниками органів адміністрування виборів країн, які мали досвід організації виборів у післявоєнний / постконфліктний період. Така серія зустрічей проводиться за підтримки Ради Європи* на запит українських партнерів та у продовження Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період», який проходив у Страсбурзі, Франція, 8-9 листопада 2022 року.

Розпочинаючи зустріч, керівник Департаменту демократії і врядування Генерального Директорату з питань демократії та людської гідності Ради Європи Даніель ПОПЕСКУ серед іншого зазначив, що «Україна може багато чого взяти до уваги з досвіду Боснії та Герцеговини у справі організації виборів у післявоєнний період. І ми сподіваємось, що Україна опиниться в цій ситуації якомога швидше і організує вільні та чесні вибори».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр КОРНІЄНКО, висловив вдячність Раді Європи за організацію такої зустрічі та сподівання на майбутні подібні діалоги з представниками країн, які пережили війну та післявоєнне відновлення. О.Корнієнко наголосив: «Ми розуміємо, що такий досвід для кожної з країн відрізняється. Для нас він корисний з точки зору розуміння того, що наша позиція незмінна – демократія в нашій країні має жити та розвиватись, незважаючи на тимчасові обмеження, пов'язані з воєнним станом. Також стабільним має залишатись наш стратегічний та тактичний курс – євроінтеграція».

Голова Центральної виборчої комісії Боснії і Герцеговини Д-р Суад АРНАУТОВІЧ, висловивши щирі співчуття українському народу, зазначив, що: «Лише ті, хто пережив всі жахи війни можуть добре зрозуміти, що зараз переживає Україна. Ми пам’ятаємо, що було в Сараєво в 1992-1995 роках. Я особисто перебував у Сараєво увесь цей час, коли місто було в облозі. Життя у постійному страху без базових необхідних речей, необхідних для життя, очікування, що скоро зникнеш, – це залишиться в моїй пам’яті назавжди. Але потрібно підніматись і все робити для того, щоб відновити країну. Це те, що зараз потрібно робити вам. Ми всі сподіваємось, що ця війна невдовзі скінчиться і ці страждання українського народу завершаться, і це відкриє шлях для відновлення країни».

Олена ШУЛЯК, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, наголосила на тому, що вже сьогодні Україна готується до різних аспектів повоєнного життя після перемоги: «Ми сьогодні плануємо нашу відбудову і відновлення, ми плануємо нашу нову ветеранську політику, нові економічні процеси, які дозволять після перемоги українській економіці якнайшвидше зростати, і, звичайно, серед наших планів і проведення в Україні демократичних чесних виборів, тому що для всього українського суспільства саме питання демократії є надзвичайно важливим».

Наголошуючи на проблемах та викликах для післявоєнних виборів в Україні, Олег ДІДЕНКО, Голова Центральної виборчої комісії України, зауважив, що «Дуже важлива увага до проблем України, які створило нам повномасштабне вторгнення країни-агресора. Не менш важливо нам знайомитися зі схожим досвідом, з яким, на жаль, стикнулися в минулому інші країни, та вивчати його. Цінно, що керівництво Верховної Ради, профільного Комітету, наші міжнародні партнери прекрасно розуміють ті основні виклики, перед якими стоїть Україна і які нас очікують, та готові долучатися до їх вирішення. Тільки спільними зусиллями ми зможемо максимально підготуватись до найскладніших виборів у нашій історії».

«Важливим питанням в контексті майбутніх післявоєнних виборів і національної безпеки є питання реалізації активного та пасивного виборчих прав особами, які вчиняли злочини проти нашої державності. Так, ми маємо дотримуватись міжнародних стандартів, розуміючи, що такі права є фундаментальними для демократії. І обмеження виборчих прав має бути додатковим покаранням до покарання за їх злочини. Сподіваюсь вивчення досвіду інших держав, особливо тих, які пережили війну допоможе нам знайти оптимальний механізм в даному питанні.» – звернула увагу Аліна ЗАГОРУЙКО, заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час зустрічі учасники обговорили виклики, які постали перед Боснією і Герцеговиною в організації перших післявоєнних виборів в країні, а також практичні аспекти організації та проведення таких виборів, які можуть стати корисними для України, зокрема, у контексті розробки та підготовки відповідного законодавчого регулювання та вжиття практичних заходів із забезпечення виборчих прав громадян у післявоєнний період.

Особливу увагу було зосереджено на обговоренні питань адміністрування виборів, проблем та підходів до формування списків виборців, а також питань безпеки та критеріїв, які використовувалися для оцінки безпечності території та можливості проведення виборів на визначеній території.

*Серія зустрічей проводиться в межах та за підтримки проєкту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» на 2023 – 2026 роки.