Уряд вніс на розгляд Парламенту законопроект щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців

28 листопада 2022, 11:15

23 листопада Кабінетом Міністрів було внесено на розгляд Верховної Ради проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі кваліфікації посад (реєстр. №8222).

Основними новелами законопроекту є:

Запровадження прозорої системи оплати праці на основі класифікації посад. Так, оплата праці державного службовця має враховувати кваліфікацію та досвід, важливість і складність роботи на посаді, ступінь відповідальності, а також результативність, ефективність та якість виконання посадових обов'язків.

Чітке розмежування заробітної плати на основну та додаткову.

Основна частина (стала заробітна плата) має складати не менше 70%. Сюди відносяться: посадовий оклад, надбавка за вислугу років, надбавка за ранг, допомога до щорічної відпустки. Розміри посадових окладів встановлюються на основі класифікації посад державної служби відповідно до Каталогу типових посад державної служби.

Додаткова частина (варіативна заробітна плата) має складати не більше 30% і залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи органу. Сюди відноситься премія місячна або квартальна, премія за результатами щорічного оцінювання, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою.