16 листопада 2022 року Парламент розглянув проекти постанов Верховної Ради України про перейменування міста Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області (реєстр. № 8179) та про перейменування Новоград-Волинського району Житомирської області (реєстр. № 8180)

18 листопада 2022, 15:30

Метою зазначених законодавчих ініціатив було повернення населеному пункту його історичної назви «Звягель» та приведення у відповідність назви району до історичної назви його адміністративного центру.

Відповідно до матеріалів, що надійшли до Парламенту від Житомирської обласної ради, місто Новоград-Волинський вперше згадується в письмовій згадці ХІІІ ст. як «Возвягель», пізніше з ХV ст. місто носило назву «Звягель». У 1793 році після другого розділу Речі Посполитої населений пункт перейшов під управління Російської імперії та був перейменований на місто «Новоград-Волинський».

За наслідками розгляду зазначених проектів постанов Верховна Рада України перейменувала місто Новоград-Волинський на місто Звягель та Новоград –Волинський район на Звягельський район.

Вказані рішення підтримали відповідно 260 та 266 народних депутатів України.