«Питання деокупації Криму має бути на міжнародному порядку денному України кожного дня» - Андрій Клочко

23 вересня 2022, 18:07

В Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулися слухання на тему: «Деокупація та реінтеграція тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополя: нові виклики в умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України».

Участь у слуханнях взяв Андрій Клочко, Голова Комітету:

«Питання деокупації Криму, це надскладне завдання, яке Україна буде реалізовувати, дотримуючись норм міжнародного права та за тісної координації зусиль з нашими міжнародними партнерами, які надають всебічну підтримку Україні у відстоюванні її суверенітету та територіальної цілісності.

Питання деокупації Криму має бути у міжнародному порядку денному України кожного дня. В цьому контексті дуже важливе значення має «Кримська платформа» – потужний міжнародний консультаційний та координаційний формат, започаткований з ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Незважаючи на всі наполягання держави-агресора, Кримська платформа об’єднала весь цивілізований світ навколо питання деокупації Криму та повернення його у правове поле України».

Андрій Клочко нагадав, що возз’єднання Німеччини, значна частина якої перебувала під фактичною радянською окупацією, відбулося через 41 рік:

«Певен, що возз’єднання Криму з Україною відбудеться значно швидше. Одним із важливих завдань, що постане перед Україною, в тому числі – в силу наших міжнародних зобов’язань – це відновлення місцевого самоврядування, яке має стати важливою складовою стратегії реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

На думку Андрія Клочка, стратегія має включати такі питання:

-визначення на законодавчому рівні процедури процесу повернення деокупованого Криму у правове поле України;

-подальшого політико-правового статусу автономії;

-обсягу та змісту повноважень місцевого самоврядування;

-ролі та участі у місцевих органах управління в Криму Курултаю та Меджлісу кримськотатарського народу;

-відновлення прав, у тому числі – прав власності, громадян України, які проживали в окупації, а також тих, хто вимушено покинув окуповану територію, через загрозу життю та свободі;

-декомунізація топоніміки Криму;

-проведення виборів до органів місцевого самоврядування;

-питання колаборації та люстрації.

«Окремої уваги потребуватиме реалізація реформи децентралізації на території Криму, зокрема – затвердження перспективного плану формування територій громад та реалізація постанови Верховної Ради України про утворення та ліквідацію районів. Всі ці питання мають стати частиною комплексної стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя».