22 вересня відбувся щорічний Рішельє-форум публічної служби

23 вересня 2022, 12:30

 

22 вересня відбувся Рішельє-форум публічної служби, присвячений у цьому році напрямку «Архітектура нової моделі публічної служби».

Однією з тем обговорення форуму було «Ощадливе урядування».

Ощадливе урядування – це оптимізація завдань та функцій державних органів в умовах війни та в післявоєнний період з метою підвищення ефективності їх діяльності для забезпечення формування і реалізації політик, а також функціонування органів державної влади на основі Принципів державного управління SIGMA.

«Особливо важливою ця тема є в умовах агресії російської федерації проти України, що спричинила різке падіння економіки та зниження рівня життя наших громадян. Держава несе величезні витрати на оборону, на надання допомоги особам, які постраждали від агресії, на відновлення зруйнованої інфраструктури та житла. Це все потребує величезних ресурсів, які нам доводиться залучати, як на безповоротній, так і поворотній основі у наших міжнародних партнерів та на зовнішніх ринках.

Тому, питання ощадливого врядування набуває сьогодні особливої гостроти. Загалом, ця тема, абсолютно незаслужено, чомусь перебуває на периферії уваги і нашого державного апарату, і фахівців у сфері державного управління. Маю на увазі більш глибокий зміст цього поняття, аніж класичне «ефективне використання бюджетних коштів». На мій погляд, одним із засадничих принципів ощадливого врядування є застосування функціонально-вартісного аналізу при ухваленні управлінських рішень», – наголосив народний депутат України, Голова Комітету Андрій Клочко.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін поінформував учасників форуму про поточний стан доопрацювання та підготовки у Комітеті до повторного першого читання проекту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. №6504).

Він наголосив, що найбільш дискусійними залишаються норми проекту щодо умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування. Однак очільник підкомітету висловив переконання, що буде знайдене компромісне рішення щодо цього питання за наслідками його обговорення з представниками органів місцевого самоврядування та парламент розгляне законопроект найближчим часом у першому читанні.