Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Ліндерт Вербеек закликав російську владу утриматися від проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях України

07 вересня 2022, 16:39

Згідно з аналізом міжнародних неурядових організацій так звані «референдуми» можуть бути організовані в нині окупованих росією областях України, зокрема у Херсонській і Запорізькій, а також у Донецькій та Луганській областях в рамках регіональних виборів, запланованих у РФ на 11 вересня 2022 року.

«Це означатиме, що президент Путін продовжить свою імперіалістичну політику, яка принесла війну в Європу в масштабах, які Європа не бачила з часів 1945 року. Тому я закликаю російську владу утриматися від таких планів», – заявив Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

За словами пана Ліндерта Вербеека, Конгрес завжди чітко висловлювався за збереження територіальної цілісності країн-членів Ради Європи. «Росія більше не є членом Ради Європи. Але Україна є – і ми об’єднано стоїмо за цю країну та її народ, і ми зробимо все можливе, щоб продовжувати підтримувати Україну та допомагати її місцевій та регіональній владі», – наголосив Президент Конгресу.

Рекомендація щодо проведення референдумів на місцевому рівні, прийнята Конгресом у 2021 році, містить однозначні вказівки щодо того, як мають проводитися референдуми на місцевому та регіональному рівнях, та чого слід уникати.

«Якщо Росія використовує референдум, який сам по собі є цінним демократичним інструментом, для подальшої активізації своєї агресивної політики щодо держави-члена Ради Європи України – це вважається зловживанням даним інструментом і розглядається як подальша спроба знищити демократію та верховенство права. Тому, якщо Росія й надалі дотримуватиметься планів щодо проведення таких фіктивних референдумів на українських територіях, результати будуть визнані такими, що є не дійсними та не мають юридичної сили», – підсумував Президент Конгресу Ліндерт Вербеек.

Декларація Конгресу про війну Російської Федерації проти України за посиланням: https://bit.ly/3Bgq0A1