Аліна Загоруйко, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету про псевдореферендум, який готують росіяни на окупованих територіях

17 серпня 2022, 13:29

 
«Окупант не полишає спроби провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України. ЗМІ рясніють повідомленнями про активізацію дій щодо організації фіктивного волевиявлення. І з того, що можна побачити в загальному доступі, так - ворог дійсно готується до певної імітації, яку вони потім назвуть референдумом. Все відбувається в кращих традиціях росії за принципом - «нас там нет», коли політичне керівництво країни-ворога намагається робити заяви, що вони до цих процесів не мають відношення. Зрозуміло, що це абсурд і навіть коментувати такі заяви немає сенсу».

Україна ніколи не визнає результати таких псевдореферендумів, як і весь цивілізований світ. Члени Комітету та Парламент загалом працюють над цим питанням.

Колегами Комітету підтримано звернення до правоохоронних органів щодо початку відповідного розслідування за фактом державної зради та зазіхань на повалення суверенітету.

Як результат, СБУ повідомила, що ними вже зареєстровано відповідне кримінальне провадження.

Також Парламент підтримав звернення до всіх країн світу та міжнародних організацій із закликом не визнавати відповідні псевдореферендуми та засудити їх проведення.

Сподіваюсь, що у разі їх проведення міжнародний тиск на росію ще збільшиться, адже це грубе порушення міжнародного права, що вже є традиційним для окупанта.

На останок хочу додати, що не тільки Верховна Рада працює над цим питанням. Нещодавно ми бачили відповідну заяву Президента України, Центральної виборчої комісії.

Також, як я зазначала раніше, правоохоронні органи активно працюють над цим, що не залишає сумніву в тому, що всі, хто буде дотичний до організації псевдореферендумів будуть покарані.

Також вчергове хочу звернутись до українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Не беріть участі в підготовці, організації та проведенні таких «референдумів», не переходьте на сторону ворога! Зрадників ніде не поважають, а відповідати за це, все одно, доведеться!