Міжнародні експерти позитивно оцінили напрацьований Урядом проект Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6504)

30 липня 2022, 14:44

Під час круглого столу «Реформування законодавства про службу в органах місцевого самоврядування» міжнародні експерти позитивно оцінили напрацьований Урядом проект Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6504)

«Заявлені цілі цього законопроекту передбачають:

• визначення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності,

• забезпечення рівного доступу до служби для громадян України,

• поліпшення умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування, а також приведення норм щодо служби у відповідність до вимог бюджетного законодавства та нової системи адміністративно-територіального поділу», - йдеться у висновку Програми SIGMA.

Даніель Попеску, Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату – II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи наголосив, що це дуже важливий законопроект для роботи місцевого самоврядування.

«У багатьох країнах навіть за звичайних умов це питання не завжди в пріоритеті у політиків. Україна переживає непрості часи і навіть в таких умовах працює над цим законопроектом. Людський ресурс – це найважливіша частина публічної служби і функціонуючого місцевого самоврядування. Цей закон є і технічним, і політичним водночас, тому має досягнути певної рівноваги. Для того, щоб виконувати свою роль публічним службовцям потрібна гнучкість, стабільність, баланс між професіоналізмом та політичним аспектом. На мою думку, найбільш чутливими питаннями є відбір кандидатів, оплата праці, стимулювання, підвищення кваліфікації, система підзвітності».  

Сорін Іоніце, міжнародний консультант Ради Європи зазначив, що прийняття закону відповідає зобов’язанням, які були взяті Україною в рамках плану відновлення, представленого в Лугано.

«Даний законопроект – це суттєва складова поліпшення поточної ситуації, яка узгоджена з Європейською хартією місцевого самоврядування та базується на стабільності кар’єри, компетенціях та здібностях, що призведе до поліпшення якості роботи публічної влади. Це хороший баланс відповідальності службовців з одного боку, а з іншого – захисту від політичного тиску. Ми повинні забезпечити етап впровадження закону та навчання публічних службовців».

Лєх Марчіновські, Керівник професійної групи з питань публічної служби та управління людськими ресурсами Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA), презентуючи висновок Програми SIGMA, відзначив:

«Даний закон – це значний крок вперед. В законопроекті ми бачимо багато прогресивних моментів, які узгоджуватимуть компетенції публічних службовців місцевого та державного рівня. Ми вважаємо, що потрібно чітко розмежовувати посадових осіб місцевого самоврядування на службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб. Чесні конкурси стануть основним важливим інструментом впровадження відповідного закону. Ми маємо робити все, щоб інформація про вакансії була широко розповсюджена і кандидати в усіх територіальних громадах були поінформованими про них. Окрім того, ми цінуємо той факт, що проект закону ще до презентації було обговорено з усіма зацікавленими сторонами, оскільки дискусії дуже потрібні».

У висновку Програми SIGMA позитивно оцінено, що «Законопроект запроваджує низку новел, покликаних гармонізувати службу в органах місцевого самоврядування з державною службою, але з врахуванням специфіки та незалежності місцевого самоврядування. Його положення не є ідентичними до положень закону про державну службу, але дозволяють помітити деякі позитивні напрацювання, спрямовані на усунення недоліків поточної нормативної бази».