Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій

29 липня 2022, 20:11

Законом (проект з реєстр. №7398) передбачено вжиття додаткових заходів у сфері містобудівної діяльності, пов’язаних із захистом населення від вибухів, вибухових хвиль, ураження небезпечними хімічними, радіоактивними і біологічно небезпечними речовинами, а також будівництво мережі захисних споруд цивільного захисту, спроможних забезпечити або суттєво підвищити рівень безпеки від воєнних злочинів.

Народний депутат України,  Заступник голови Комітету Олена Шуляк зазначила, що «відтепер нове житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне бомбосховище або доступ до укриття, яке розташоване неподалік. Містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях повинна містити розділ про інженерно-технічні заходи цивільного захисту. Затвердження містобудівної документації за відсутності такого розділу забороняється. Також у законопроекті наголошується, що доступ до укриттів повинні мати, зокрема, маломобільні групи населення та особи з інвалідністю.

А ще у цьому документі передбачено, що на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування у прийнятих в експлуатацію багатоквартирних будинках щодо яких наявні технічні умови, але не завершена процедура приєднання до електричних мереж, електрична енергія на технічні цілі (загальнобудинкові потреби) продається за цінами, визначеними як для колективного побутового споживача. Простими словами: тариф на електроенергію для забудовника є вищим, ніж тариф для населення. Зараз, поки будинок не підключили, тариф рахують як для забудовника і люди змушені переплачувати. Ухвалена в законі норма усуває цю проблему».