Засідання Круглого столу «Реформування законодавства про службу в органах місцевого самоврядування» (26 липня 2022 року)

25 липня 2022, 11:00

 
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів 26 липня круглий стіл «Реформування законодавства про службу в органах місцевого самоврядування».

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Андрій Клочко наголосив, що поданий Урядом проект Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6504) без перебільшення є одним із найважливіших, що має ухвалити Парламент цього року.

«Для ефективного процесу відновлення України та успішного продовження реформи децентралізації, особливо у складних поствоєнних умовах, необхідне відповідне кадрове забезпечення на місцях – фахові, вмотивовані, добре підготовлені службовці місцевого самоврядування».

При цьому очільник Комітету звернув увагу на необхідність підвищення престижності служби в органах місцевого самоврядування, для чого її основу мають формувати професіонали, відібрані на чесному і прозорому конкурсі, з урахуванням особистих якостей та компетентності.

Народний депутат України Віталій Безгін  – голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету наголосив, що прийняття законопроекту у поточному році передбачено Планом відновлення України і закликав усі зацікавлені сторони до плідної та конструктивної співпраці.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулись Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату – II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску, Керівник Проекту «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Габріель Абрахам та Голова Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) Грегор Вірант.

Під час заходу Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина розповіла про основні новели проекту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6504). Крім того, учасники заходу мали можливість ознайомитися з експертними висновками Ради Європи та програми SIGMA до законопроекту, заслухати позиції представників місцевого самоврядування, депутатських фракцій і груп, державних органів, вітчизняних і міжнародних організацій та інституцій.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Проекту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» EU 4 PAR, Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», у партнерстві з Національним агентством України з питань державної служби (НАДС), Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), Швейцарсько-українським проектом «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE) та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

  Відеозапис заходу можна подивитися на YouTube каналі Комітету за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=J4EWDvAv--I