Під час круглого столу на міжнародній конференції в Лугано «Співпраця місцевого самоврядування і громадянського суспільства на місцевому рівні - запорука ефективного відновлення територіальних громад» народні депутати України, члени Комітету Віталій Безгін, Лариса Білозір та Олександр Аліксійчук обговорили майбутнє місцевого самоврядування

04 липня 2022, 18:00

 
Як зазначив Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету, українська децентралізація та українські громади довели, що вони є історією успіху в масштабах не тільки країни, а й всього континенту.

«Крім того українські громади пройшли і проходять крізь найбільш складне випробування - випробування війною, та доводять свою спроможність. Тому фінансова допомога у форматі city-to-city є основою відновлення, коли мова йде про точкові руйнації та об'єкти місцевого масштабу! Тому сьогодні цим питанням тут обіймаються урядовці, парламентарі, представники самоврядування та експертного середовища.

План повоєнного відновлення України містить блок "місцеве самоврядування" над яким працювали разом з колегами. Він містить 4 ключові напрямки в законодавчій сфері:

Адаптувати адміністративно-територіальний устрій до нової стратегічної типології територій.

Розмежувати на рівні закону власні та делеговані повноваження.

Реформувати службу в органах місцевого самоврядування.

Оновити виборче законодавство в частині місцевих виборів.

Станом на зараз 8 керівників українських громад перебувають в полоні окупантів! Вся міжнародна спільнота повинна об'єднатися задля визволення цих людей, які відмовились від співпраці з російськими виродками!»

Лариса Білозір, голова підкомітету з адмінпослуг та адмінпроцедур Комітету зазначила, що співпраця місцевого самоврядування і громадянського суспільства на місцевому рівні - запорука ефективного відновлення територіальних громад.

«Про це говорили під час круглого столу, про необхідність тісної співпраці органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та уряду України у відбудові та відновленні українських громад, що постраждали від війни. Одним із фокусів дискусії була роль та потенціал асоціацій місцевого самоврядування в процесі відновлення. Під час заходу обговорили, як синергія всіх сторін може сприяти процесу відновлення та зробити його більш ефективним.

Ця повномасштабна, нещадна та страшна війна випробувала на міць новий адмінтерустрій, новоутворені громади, громадянське суспільство та довела що реформа децентралізації України дійсно стала прикладом спроможності України реалізовувати успішні реформи.

Насправді, війна вимагає дуже швидко реагувати на обставини та пропонувати рішення для допомоги людям. І таких швидких рішень багато, ми приймаємо їх щодня. Але без абсолютної згуртованості та дуже тісної співпраці з місцевою владою та громадянським суспільством, волонтерським рухом, державі було б важче їх реалізовувати.

Незважаючи на війну всі ми - депутати, представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, військові, волонтери, лікарі, вчителі, аграрії працюємо і маємо надалі працювати, як один організм заради перемоги».

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань будівельних матеріалів Комітету, виступаючи під час круглого столу вказав, «Сьогодні ми впевнені у нашій перемозі - перемозі України в цій загарбницькій війні з рос фед.

Саме тому ми вже сьогодні повинні говорити про післявоєнне відновлення України.

Але це відновлення має починатися вже сьогодні і вже зараз.

Саме тому ми на різних площадках маємо закликати партнерів до підтримки та допомоги не лише для досягнення цієї перемоги, але і для можливості відновлення країни.

А для цього потрібно показати нашим партнерам як ми це маємо зробити.

Саме тому ми пропонуємо чіткий алгоритм, який прописаний в законопроекті №5323, що вийшов з нашого комітету і найближчі засідання буде в Парламенті. Цей законопроект передбачає трирівневу стратегію планування регіонального розвитку:

Державна стратегія

Стратегія регіонів

Стратегія громад

Саме в синергіі держави, громад і наших партнерів ми будемо відбудовувати нашу країну!»