Голова Комітету Андрій Клочко провів зустріч з Президентом Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Лендертом Вербеком та Генеральним секретарем Конгресу Андреасом Кіфером, які відвідали Україну

07 червня 2022, 12:50

   Як зазначив Андрій Клочко, за результатами соціологічних досліджень та на думку експертів, реформа децентралізації влади вважається однією з найуспішніших реформ в Україні за останні роки. Проте, успішне проведення реформи децентралізації було перервано військовою агресією, яка перенесла державу в нові реалії.

Ключове питання, яке стоїть перед владою, в тому числі і перед Комітетом, на даний час – участь у підготовці проектів законодавчих актів, які сприятимуть процесу відновлення України, швидкій відбудові населених пунктів і регіонів, постраждалих внаслідок агресії російської федерації.

Голова Комітету наголосив на високій ролі Ради Європи, яка понад 20 років надає підтримку українській владі у виконанні її статутних зобов’язань як країни-члена Організації, з метою створення сильної та ефективної системи місцевого самоврядування у відповідності до європейських стандартів.

Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Лендерт Вербек зазначив, що цей візит покликаний продемонструвати солідарність Конгресу з Україною та українським народом. Конгрес зосереджує свою увагу не тільки на ухваленні декларацій, а й на практичних зусиллях, спрямованих на надання допомоги Україні та підтримці місцевого самоврядування в Україні.

Зокрема, під патронатом Конгресу стартувала онлайн-платформа Cities4Cities, розроблена для підтримки українських міст, допомоги у пошуку партнерів з відбудови інфраструктури, що постраждала від війни.

Генеральний секретар Конгресу Андреас Кіфер запевнив, що Рада Європи надає і продовжуватиме надавати необхідну експертну підтримку місцевому самоврядуванню в Україні.

На даний час Конгрес працює за кількома напрямками, ключовим з яких є підтримка розвитку сільських регіонів в Україні, які мають різні можливості та потреби, а також над їх кооперацією з містами. Розвиток сільських регіонів є дуже важливим для об’єднання та гармонічного розвитку держави.

А.Кіфер також зауважив, що війна «перебила» реформу, і зрозуміло, що в умовах воєнного стану держава має робити певні кроки до централізації влади. Водночас, після відновлення миру, необхідно буде повернутися до руху реформи.