Комітет рекомендує Парламенту за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ технології) на всіх етапах життєвого циклу об'єктів та науково-технічного супроводу об'єктів, удосконалення процедури обстеження об'єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку (реєстр. №6383)

02 червня 2022, 11:00

Комітет рекомендує Парламенту за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ технології) на всіх етапах життєвого циклу об'єктів та науково-технічного супроводу об'єктів, удосконалення процедури обстеження об'єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку (реєстр. №6383).

Голова підкомітету з питань будівництва та проектування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда прокоментував даний проект:

«Загалом, законопроект направлений на запровадження загальної цифровізації будівельних процесів на всіх етапах життєвого циклу об’єктів (від проектування до ліквідації), в тому числі, на врегулювання питань здійснення науково-технічного супроводу та удосконалення процедури обстеження об’єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку. Його прийняття буде сприяти подальшому реформуванню, модернізації та цифрової трансформації будівельної галузі України.

В той же час, проект містить деякі норми, що потребують доопрацювання. Так, запровадження ВІМ-технологій при розробленні проектної документації на будівництво об'єктів, як визначено у новелах законопроекту, здійснюється відповідно до вимог, встановлених законодавством, але законопроектом не визначено засад такого запровадження на законодавчому рівні, що створює низку ризиків. Тому потребує доопрацювання норма щодо встановлення вимог використання будівельного інформаційного моделювання».