Парламент ухвалив Закон про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища у другому читанні та в цілому (реєстр. №4225)

01 червня 2022, 13:06

 

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища (проект з реєстр. №4225) визначає законодавчі аспекти розміщення, будівництва, утримання і охорони Національного військового меморіального кладовища для увічнення пам'яті і почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов'язків та присяги на вірність Українському народу.

У Законі Національне військове меморіальне кладовище визначено об’єктом права державної власності, що розміщується на землях державної власності та не підлягає приватизації або передачі в оренду. Таке кладовище як об’ємно-просторовий об'єкт включає: військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди.

Замовником будівництва кладовища є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни.

Будівництво такого кладовища, його утримання та охорона, а також почесне поховання загиблих (померлих) здійснюватимуться за рахунок коштів державного бюджету.

Зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюються на території Національного військового меморіального кладовища, затверджується Кабінетом Міністрів.

Зміни також вносяться до законів України «Про поховання та похоронну справу» та «Про місцеве самоврядування в Україні».