Столиці України місту Києву цьогоріч виповнюється 1540 років

29 травня 2022, 11:00

 
Київ став культурним та історичним центром нашої Держави, батьківщиною національної ідеї України, а сьогодні - символом незламності духу та сміливості нашого народу.

Історія повторюється і сьогодні ми знову повинні захищати нашу територію, нашу культуру та національну ідентичність.

Друга світова війна.

Зранку 22 червня 1941 року киян розбудили перші бомбардування міста, які майже не припинялися до самого відступу радянських військ. Під першими вибухами постраждали військове училище на Печерську, завод «Більшовик», електростанції, авіазавод №13, центральний залізничний вокзал, військові аеродроми Бориспіль, Гоголів, Гостомель, Жуляни, аеропорт у Броварах. За весь час окупації та боїв за Київ на додачу до зруйнованих пам?яток було знищено 800 промислових підприємств, 940 будинків, 140 шкіл, згоріли університет, міська публічна бібліотека, електростанції, водопровід, об’єкти залізничного транспорту, зруйновано мости через Дніпро. Тут велись кровопролитні бої, тактика «спаленої землі» застосовувалась з обох боків.

2022 рік.

Росія напала на Україну рано-вранці 24 лютого.

Окупаційна армія знищує житлові квартали, критичну та соціальну інфраструктуру та обстрілює мирних жителів. Через обстріли пошкоджено понад 200 житлових будинків. Також руйнування отримали 30 дитячих садків, 46 шкіл та понад 70 об'єктів різної міської інфраструктури.

Завдяки Збройним Силам України, сміливим киянам та добровольчим батальйонам, об’єднавши зусилля, ми не дозволили ворогу захопити наш рідний Київ, славетне місто-герой, яке уособлює в собі Україну.

Сьогодні ми не відчуваємо святкових настроїв з приводу дня народження Києва, не йдемо Хрещатиком у вишиванках з родинами і не розважаємося, тому що в наш дім прийшла війна – жорстока та кровопролитна. Щодня лунають сирени, до яких неможливо звикнути.

Проте, ми вдячні, що місто залишилося Українським. Все інше ми неодмінно відбудуємо і після Перемоги зустрінемося на Майдані – Майдані нашої Незалежності!

Як відомо Друга світова стала поштовхом до серйозних змін у зовнішньому вигляді головної вулиці Києва. Руйнування відкрили нові можливості — вулиця Хрещатик стала більш просторою, а також стилістично та концептуально ціліснішою. Відновлений Хрещатик став концентрацією творчої думки кращих архітекторів, тут застосовувалися найбільш передові ідеї, найновіші матеріали, у його створенні брали участь найсильніші розуми епохи. Він мав стати кращою вулицею Києва, і багато задумів вдалося реалізувати.

Віримо, що і зараз ці випробування зроблять нас сильнішими, а наші міста – сучасними та красивими.

Велика Британія погодилась підтримати відновлення Києва та області, напрацьовується план відновлення України, а отже на нас чекають нові зміни на краще.

Ми вітаємо кожного з Днем Києва!

Пишаємося нашою столицею, нашими Захисниками та кожним громадянином нашої Держави, а також Героями, яких вже немає з нами, чиї подвиги врятували сотні життів і які назавжди залишаться в наших серцях!