Члени Комітету рекомендують Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому з врахуванням пропозицій Комітету проект Закону України про внесення змін до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану (реєстр. №7153)

16 березня 2022, 14:00

 

Члени Комітету рекомендують Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому з врахуванням пропозицій Комітету проект Закону України про внесення змін до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану (реєстр. №7153).

Метою законопроекту є спрощення функціонування місцевого самоврядування та уряду у період воєнного стану.

Законопроект також передбачає додаткові повноваження Кабінету Міністрів України в умовах воєнного стану для ухвалення швидких рішень нагального характеру.

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету, наголосив, що пропонуються такі зміни для місцевого самоврядування:

«Нині в Україні є території, де тривають активні бойові дії, а є території, які формують тил – на них покладені важливі завдання з перезапуску економіки, а також проблеми, пов’язані з внутрішніми переселенцями. Законопроект пропонує фактично збільшити повноваження голів громад, які працюватимуть по всіх цих напрямках разом із головами військових адміністрацій. Це призведе до набагато оперативнішого ухвалення рішень, зробить систему більш швидкою і дозволить здобувати більше результатів», – наголосив член Комітету.

Голова громади, де немає бойових дій та не утворено військової адміністрації населених пунктів, за попереднім погодженням з начальником обласної військової адміністрації може приймати рішення:

-     про затвердження тимчасової структури виконавчих органів сільської, селищної, міської ради;
-     про передачу муніципальних коштів ЗСУ;
-     про управління комунальним майном (крім відчуження та довготривалої оренди);
-     про створення центрів надання безоплатної правової допомоги;
-     про благоустрій території;
-     про управління комунальними закладами.

Голова громади отримає право призначати осіб на посади та звільняти з посад в органах місцевого самоврядування, керівників комунальних підприємств, установ, організацій без застосування конкурсних процедур (трудові права поновлюються протягом 30 днів після завершення воєнного стану). Для працівників, посади яких не включені до тимчасової структури, оголошується простій або здійснюється їх переведення на рівнозначну чи нижчу посаду (за згодою).

У разі утворення військових адміністрацій в межах населеного пункту, органи місцевого самоврядування передають ВСІ свої повноваження такій адміністраці.

Ініціатори законопроекту: Безгін Віталій, Клочко Андрій, Поляк Владіслав, Аліксійчук Олександр, Стріхарський Андрій, Білозір Лариса, Шуляк Олена, Юнаков Іван, Лозинський Роман, Дунда Олег, Іванов Володимир, Корнієнко Олександр, Чорний Дмитро.