До Комітету надійшла інформація від Центральної виборчої комісії щодо виконання положень Закону України від 26.01.2021 року № 1135-IX "Про всеукраїнський референдум"

04 жовтня 2021, 15:01

 

Верховною Радою України 26 січня 2021 року прийнято Закон України "Про всеукраїнський референдум" (№ 1135-IX). Пунктом 4 розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1135-IX передбачено здійснення Центральною виборчою комісією окремих заходів, спрямованих на виконання положень зазначеного Закону.

Враховуючи зазначене, Центральною виборчою комісією надано Комітету інформацію щодо виконання положень Закону № 1135-IX.

Так, Комісією з метою здійснення методичного забезпечення організації підготовки i проведення всеукраїнського референдуму прийнято близько 40 власних актів, серед яких порядки, що регулюють процедурні питання організації підготовки i проведення всеукраїнського референдуму, роз’яснення з питань застосування законодавства про всеукраїнський референдум та форми документів всеукраїнського референдуму.

Крім того, як зазначається Центральною виборчою комісією, в Комісії завершується робота щодо ухвалення визначених Законом спільних актів (чи за погодженням) з іншими державними органами, зокрема, Національним банком України, Національним агентством з питань запобігання корупції, за наслідками якої Комісією буде сформовано детальний перелік ухвалених актів та додатково направлено Комітету.

Разом з тим, Центральною виборчою комісією звертається увага на те, що проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" (peєcтp. № 6000), внесеним на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України, не передбачено видатків Центральній виборчій комісії на розробку та впровадження автоматизованих інформаційно-аналітичних систем на 2022 рік, у зв’язку з чим Комісія звернулася до Комітету з відповідними пропозиціями щодо сприяння належному фінансуванню Koмicії.

Комісія також підтримує необхідність удосконалення законодавства про всеукраїнський референдум i продовжує роботу щодо аналізу проблемних питань, які виникали під час підготовки нормативних актів на виконання Закону, а також практичної реалізації положень Закону, зокрема щодо утворення ініціативних груп всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та ix реєстрації.