Комітет рекомендує Парламенту за наслідками розгляду в першому читанні прийняти проект Закону України про великий Державний Герб України за основу та в цілому

19 липня 2021, 13:01

Комітет на своєму засіданні 14 липня 2021 року розглянув проект Закону України про великий Державний Герб України (реєстр. № 5712 від 29.06.2021), внесений Президентом України та визначений ним як невідкладний.

Законопроектом пропонується встановити, що Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

Прийняття проекту закону має на меті законодавче врегулювання питань опису, порядку використання та правового захисту великого Державного Герба України.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив  висновок рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про великий Державний Герб України (реєстр. № 5712 від 29.06.2021), за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.