Комітет схвалив Рекомендації круглого столу на тему: "Сучасний стан та проблеми благоустрою в населених пунктах. Законодавче регулювання благоустрою в об’єднаних територіальних громадах"

06 липня 2021, 10:02

       Комітет розглянув та схвалив на своєму засіданні 30 червня Рекомендації круглого столу на тему: "Сучасний стан та проблеми благоустрою в населених пунктах. Законодавче регулювання благоустрою в об’єднаних територіальних громадах", який відбувся 8 квітня 2021 року.

Дані Рекомендації підготовлено за пропозиціями учасників круглого столу – народних депутатів України, депутатів місцевих рад, представників Міністерства розвитку громад та територій України, Державної екологічної інспекції України, Київської міської державної адміністрації, Львівської міської ради, Асоціації ландшафтних архітекторів України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України", Посольства Королівства Нідерландів в Україні, комунальних підприємств, а також провідних архітекторів та науковців.

Рекомендації спрямовані на вирішення проблемних питань у сфері благоустрою, окреслених за наслідками проведення круглого столу, та визначають певні заходи для Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Кабінету Міністрів України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства юстиції України та органів місцевого самоврядування.

Рекомендаціями запропоновано Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування утворити Робочу групу для розробки законопроекту щодо вдосконалення сфери благоустрою населених пунктів в межах територіальних громад. Співголовами цієї Робочої групи  призначено народного депутата України, голову підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Ганну Бондар і народного депутата України, Голову Комітету Андрія Клочка.

Водночас Кабінету Міністрів України, Міністерству розвитку громад та територій України, Міністерству юстиції України рекомендовано здійснити аналіз практики застосування деяких визначених законодавством процедур у сфері благоустрою та запропонувати вдосконалення чинних норм законів, а також розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти, які стосуються земель рекреаційного призначення, визначення меж прибудинкових територій та набуття співвласниками багатоквартирних будинків прав на земельні ділянки під ними, розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та здійснення їх примусового демонтажу, вдосконалення питань контролю у сфері благоустрою населених пунктів.

Органам місцевого самоврядування запропоновано прийняти програми комплексного благоустрою територій громад, передбачивши відповідні заходи та фінансування щодо їх реалізації, а також запровадити практику здійснення публічних консультацій щодо обговорення проектів, програм та заходів у сфері благоустрою та озеленення і прийняття рішень на основі потреб та думки громадськості.

Схвалені Комітетом Рекомендації будуть надіслані Кабінету Міністрів України, Міністерству розвитку громад та територій України, Міністерству юстиції України, асоціаціям органів місцевого самоврядування.

З Рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням:

http://komsamovr.rada.gov.ua/uploads/documents/42740.pdf