Парламент за наслідками розгляду в першому читанні прийняв за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності (реєстр. №5655)

02 липня 2021, 11:00

 

Парламент за наслідками розгляду в першому читанні прийняв за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності (реєстр. №5655), який напередодні був рекомендований Комітетом до прийняття.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою забезпечення реалізації реформи державного регулювання у сфері містобудівної діяльності шляхом зниження корупційних ризиків при наданні адміністративних послуг, впровадження державної реєстрації у сфері містобудівної діяльності державними реєстраторами, публічності надання таких послуг, побудови прозорої та ефективної системи містобудівного контролю і державного містобудівного нагляду, застосування принципу альтернативності вибору органу з містобудівного контролю, посилення контролю за самочинним будівництвом виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, удосконалення норм про відповідальність у сфері містобудування.

Прийняття Закону створить підґрунтя для усунення корупційних ризиків у сфері містобудівної діяльності, сприятиме покращенню інвестиційного клімату та вплине на розвиток будівництва в цілому.

Забезпечення ефективного державного управління, контролю і нагляду в сфері містобудівної діяльності, запровадження дієвих механізмів відповідальності за порушення містобудівного законодавства, встановлення прозорих правил гри в галузі для всіх учасників створить передумови для розвитку будівельної галузі, підвищення позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку "Doing Business", зростання кількості робочих місць та добробуту громадян.