Комітет звернувся до Комітету з питань бюджету з пропозицією пришвидшити розгляд проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку та рекомендував прийняти його за основу

03 лютого 2021, 09:00

 

За дорученням Голови Верховної Ради України Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на своєму засіданні 27 січня поданий Урядом України проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку (реєстр. № 4200).

Законопроектом пропонуються зміни до статті 241 Бюджетного кодексу України у частині:

- поступового збільшення обсягу державного фонду регіонального розвитку з 2022 року – до не менше 2%, а з 2023 року – не менше 3% прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України на відповідний бюджетний період;

- запровадження відкритої конкуренції між проектами, які подаються на фінансування за рахунок фонду,  та встановлення запобіжників, які не допустять лобіювання особистих інтересів окремих посадових осіб під час конкурсного відбору проектів.

Крім того, законопроектом передбачено, що в рамках державного фонду регіонального розвитку можуть об’єднуватися кошти міжнародної технічної допомоги, які отримує Україна на регіональний розвиток, у тому числі у рамках програм транскордонного співробітництва.

Задля підвищення ефективності використання коштів фонду законопроектом передбачається також включення до складу комісії з відбору та оцінки програм і проектів регіонального розвитку членів Комітету з питань бюджету та комітету Верховної Ради України, до предмета відання якого віднесено питання регіональної політики та розвитку місцевого самоврядування, чисельністю не більше 50 відсотків від її загального складу.

За наслідками обговорення за участі представників Міністерства розвитку громад та територій України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування Комітет ухвалив запропонувати Комітету з питань бюджету, визначеному головним з підготовки і опрацювання проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку (реєстр. №4200), якнайшвидше розглянути його та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.