Комітетські слухання на тему: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів» (4 листопада 2019 року)

04 листопада 2019, 10:00

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів 4 листопада 2019 року комітетські слухання на тему: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів».

Голова Комітету Андрій Клочко, зазначив, що відповідно до статті 47 Конституції України, держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду і це положення Основного Закону є фундаментом для формування моделі українського законодавства щодо набуття права на житло, зокрема, наявних законодавчих механізмів інвестування у будівництво житла, які потребують, як показала практика, законодавчого удосконалення. Очільник Комітету вказав, що питання захисту інвестицій в житлову нерухомість є надзвичайно актуальним і важливим для сотень тисяч громадян, які вже залучили свої кошти у будівництво житла або ще визначаються із вибором об’єкта інвестування і вкрай чутливими ці питання є для постраждалих інвесторів – громадян, які повністю або частково внесли свої кошти у будівництво житла, проте їх довгоочікуване житло так і не побудовано. За попередніми оцінками, в даний час в Україні налічується близько 150 проблемних довгобудів. «Очевидно, що ми не зможемо зараз і миттєво вирішити питання конкретного довгобуду, але саме тут, на майданчику нашого Комітету, ми маємо започаткувати процес законодавчих змін, що дозволять у майбутньому не допустити появу нових недобудов, а також розробити законодавчий механізм вирішення проблеми завершення будівництва довгобудів», – відмітив Голова Комітету Андрій Клочко.

«Законодавчі процедури, пов’язані із інвестуванням у будівництво житла, не захищають права інвесторів. Нам би дуже хотілося зробити так, щоб громадяни, які купують квартиру, були точно впевнені, що продаж квартир здійснюється в будинках, які будуються у законний спосіб, на одержаній земельній ділянці, з містобудівними умовами та обмеженнями, які відповідають містобудівній документації, з дозвільними документами», зазначила заступник Голови Комітету Олена Шуляк.

Народні депутати України – члени Комітету Олександр Аліксійчук, Олег Дунда, Олександр Літвінов, Андрій Стріхарський, Володимир Іванов відмітили необхідність удосконалення законодавчих процедур у сфері будівництва житла із залученням коштів громадян.

Учасниками слухань – народними депутатами України, представниками центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, інституцій громадянського суспільства, експертного середовища, правозахисниками, забудовниками, а також громадянами, які здійснили інвестування у будівництво житла, було обговорено проблемні питання житлового будівництва, причини та наслідки появи недобудов, законодавчі пропозиції для забезпечення інвестування у будівництво житла та виконання договірних зобов’язань забудовниками.

Присутні висловили свої пропозиції щодо вирішення як питань довгобудів, так і істотних змін до законодавчих актів, спрямованих на удосконалення процесу залучення коштів у будівництво житла. Це і введення спрощених процедур добудови проблемних житлових об’єктів, зокрема, пов’язаних із передачею земельних ділянок для добудови об’єктів, фінансуванням будівництва, підключенням до інженерних мереж, і запровадження законодавчих змін, пов’язаних із формуванням фондів гарантування вкладів у будівництво житла, укладенням договорів з інвестування за наслідками реєстрації прав майбутньої нерухомості, підвищенням відповідальності забудовника тощо.

Напрацьовані учасниками слухань пропозиції щодо вирішення наявних проблемних питань визначать основу рекомендацій комітетських слухань – як одного з конкретних кроків у започаткуванні законодавчого удосконалення та практичного вирішення механізмів інвестування в житлову нерухомість.

Усі надані пропозиції будуть опрацьовані профільними підкомітетами та винесені на розгляд Комітету вже 13 листопада цього року, а ухвалені рішення та рекомендації – розміщені на веб-сайті Комітету.

 

Сформульовані пропозиції до проекту рекомендацій комітетських слухань або ж чіткі пропозиції щодо внесення змін до законодавчих актів слід надсилати на адресу Комітету письмово, а електронні копії складених документів не пізніше 18:00 6 листопада 2019 року на адресу контактної особи – працівника секретаріату Комітету – Світлани Прітчіної (pritchina@rada.gov.ua, телефон для довідок: 255-23-72).


Аудіозапис слухань





Відеофрагмент