Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко 2 квітня 2018 року провів особистий прийом громадян

02 квітня 2018, 14:08

За результатами особистого прийому було прийнято 25 відвідувачів – мешканців Вінницької, Донецької, Київської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Черкаської областей та м. Києва. Серед запитувачів – депутати місцевих рад, представники громадських організацій, ветерани праці, особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, пенсіонери та інші категорії громадян.

Під час особистого прийому відвідувачі порушили понад 40 питань, четверта частина з яких стосувалася безпосередньо предмету відання Комітету. Так, до Комітету звернулися громадяни А.Берлим, С.Роговий, О.Охрій від імені представників громад кількох сіл Зачепилівського і Богаточернещинського районів Харківської області з проханням втрутитися у вирішення питання утворення об’єднаної територіальної громади у зв’язку з безпідставним, на їх думку, поверненням відповідних документів на доопрацювання Харківською обласною державною адміністрацією. 

З питання дискримінації прав пенсіонерів державної служби та від їх імені звернулися представники ГО «Асоціація правозахисту «Якщо не ми, то хто?» - громадяни В.Демяненко і Л. Торопенко, з проханням підтримати законопроект з реєстр. № 7406 (н.д.  С.Міщенко) щодо якого Комітет визначено головним та яким передбачено поновлення порушених прав.

Порушив питання щодо внесення законодавчої пропозиції про введення визначення «представницькі органи місцевого самоврядування» замість «сільські, селищні, міські ради» до законів України, що регулюють питання місцевого самоврядування,  громадянин С.Скачко, якому вже надавалася аргументована відповідь Комітету з цього приводу, оскільки питання передбачає внесення змін до Конституції України. Крім того, ним було порушено питання щодо врегулювання на рівні закону питання встановлення єдиних правил щодо вигляду посвідчень і нагрудних знаків депутата місцевої ради на підставі Положення про них, яке має затверджуватися Верховною Радою України згідно із Законом України «Про статус депутатів місцевих рад».

Також вдруге щодо питання встановлення меж міста Сум та соціально-економічного розвитку смт. Нові Баси звернувся безробітний С.Бобров, якому після ретельно обговореного питання було запропоновано надіслати додаткові документи з цього питання.

З питання надання роз’яснення щодо зволікання з винесенням на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України «Про державні символи» звернувся громадянин Г.Гаянський, якому С.Власенко надав усне роз’яснення.

Решта порушених під час прийому питань не належала безпосередньо до предмету відання Комітету і стосувалась: прохання посприяти родині учасника АТО (дружина якого чекає народження другої дитини) у придбанні житла (чи надання часткової фінансової допомоги з цією метою) і надання земельної ділянки у зв’язку з відмовою Уїздецькою сільрадою Здолбунівського району Рівненської області; а також багатодітної мати І.Семенюк (п’ятеро дітей) з м.Києва про поліпшення її житлових умов; скарги на бюрократичну діяльність окремих органів державної влади, до яких звертався гр.Ю.Охрімець з м.Києва з вимогою відновити знищені архівні документи щодо його трудової діяльності, що мали для нього соціальне значення; а також гр.А.Бодюка у зв’язку із зволіканням щодо надання йому довідки з місця роботи для перерахунку пенсії та відновлення роботи Державного вищого навчального закладу «Київський університет управління та підприємництва»; скарги на правоохоронні органи м.Києва, які неналежним чином, на думку гр.Л.Гавриленко, розслідують причини пожежі, внаслідок чого загинула її дитина, а чоловік залишився інвалідом; а також інших питань щодо повернення права на користування нежитловим приміщенням, припинення незаконного будівництва, отримання житла чи поліпшення житлових умов (в т.ч. внутрішньо переміщеним особам), здійснення заходів щодо збереження довкілля, сприяння у влаштуванні особистого прийому певними посадовими та службовими особами, виконання рішення суду тощо.

На кожне з порушених питань С.Власенко надав громадянам юридичні роз'яснення та консультації щодо можливих шляхів вирішення порушених проблем, запропонував донести додаткові матеріали для більш глибокого вивчення питань і підготовки аргументованих звернень до відповідних органів державної влади, а також запевнив, що письмові звернення будуть скеровані до цих органів у найкоротші терміни.

Прийом відбувся 2 квітня 2018 року.

Нижче наведена кругова (секторна) діаграма щодо сфери порушених питань на цьому прийомі громадян, підготовлена Відділом з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України.