Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко згідно з установленим у Верховній Раді України графіком 31 жовтня 2016 року провів особистий прийом громадян за участю своїх помічників-консультантів та працівників секретаріату Комітету

31 жовтня 2016, 17:54

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко згідно з установленим у Верховній Раді України графіком 31 жовтня 2016 року провів особистий прийом громадян за участю своїх помічників-консультантів та працівників секретаріату Комітету.

Під час попереднього запису на прийом Відділом з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України було зареєстровано 30 громадян. Водночас за результатами проведеного прийому з різних питань фактично звернулися 25 громадян і лише четверо з них звернулися повторно (на відміну від попередніх прийомів, коли таких звернень було майже половина від їх загальної кількості).

Так, повторно звернулись у зв’язку з тим, що порушені ними питання не були вирішені на їх користь відповідними органами з об’єктивних підстав або вирішені не повністю: Абібулаєв С.Д., переселенець з АР Крим, щодо визнання його особою, депортованою за національною ознакою, та вирішення його житлового питання; Петросюк Н.Г. - з питання повернення їй земельної ділянки у селі Озера Київської області у розмірах, виділених їй у 1994 році; Гулий І.Г., інвалід І групи, щодо оформлення йому субсидії за відсутності паспорта громадянина України та відмітки про реєстрацію місця проживання.

З питань, які належать безпосередньо до предмету відання Комітету, звернулися посадові особи Приморської районної державної адміністрації Запорізької області з проханням надати практичну допомогу щодо встановлення законності на території вказаного району в частині вчинення певних дій Приморською міською радою під час реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Крім того, до Голови Комітету звернулися посадові особи Власівської селищної ради м.Світловодська Кіровоградської області щодо проблем із реалізацією цього ж Закону через специфіку географічного розташування селища, у зв’язку з чим порушувалося питання зміни його статусу. Громадянка Гавриленко А.С. поскаржилася на окремих депутатів Вишневецької міської ради Київської області стосовно неналежного виконання ними вимог Закону України «Про звернення громадян». Нарешті Бодня О.Л. запропонував законодавчу ініціативу щодо відновлення у місті Києві районних рад шляхом внесення певних змін до Закону України «Про столицю України – місто – герой Київ».

Даним питанням було присвячено особливу увагу з боку Голови Комітету С.Власенка, обговорено шляхи вирішення порушених питань та запропоновано надати додаткові документи з метою реалізації оптимального шляху щодо розв’язання проблеми.

Решта питань, порушених громадянами під час прийому, не  належала до предмету відання Комітету (а це 72 відсотки від загальної кількості звернень на прийомі), оскільки стосувались пропозицій щодо змін до Конституції України в частині статусу народних депутатів України, здійснення заходів щодо формування суспільної безпеки, прийняття окремих законопроектів (які належать до предмету відання Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства), а також про недоліки законодавства щодо довічно позбавлених волі за вироком суду у зв’язку з відбуттям покарання близькою особою заявника, переведення засудженого в Україні з території Криму до установи виконання покарань на материковій частині України, передачу земельних ділянок у приватну власність, виділення інваліду І групи матеріальної допомоги для ремонту та утеплення житла, щодо отримання інформації про стан розгляду судом справи про самочинне будівництво, клопотання про особистий прийом Генеральним прокурором України Ю.Луценком, питання пільгового проїзду приміським транспортом у зв’язку із скороченням субвенцій на такий проїзд, а також законодавче врегулювання питань щодо нарахування та оплати комунальних платежів та погашення таких оплат за рахунок заощаджень громадян в Ощадбанку протягом 1992-1997 років тощо.  

Таким чином відвідувачами було порушено близько 40 питань.

Під час особистого прийому всім громадянам  було надано юридичні роз’яснення (в тому числі і усно за їх згодою) щодо шляхів вирішення порушених ними питань, погоджено органи, до яких будуть скеровані відповідні звернення Комітету, строки їх розгляду, перелік додаткових документів, необхідних для системного вивчення проблем та їх подальшого розв’язання тощо, Також заявників було поінформовано щодо предмету відання Комітету та до предметів відання яких парламентських комітетів належать порушені у зверненнях питання.