Делегація Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в рамках ознайомчого візиту до Королівства Іспанія відвідала автономну спільноту Галісія

03 листопада 2017, 12:09

     Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в рамках закордонного візиту до Королівства Іспанія відвідала Парламент автономії Галісія та провела зустріч з Головою Парламенту п.Мігелем Санталічесом. Керівник Парламенту поінформував про діяльність законодавчого органу автономної спільноти, основні положення виборчого законодавства, представництво центрального Уряду в автономіях та представництво політичних партій у Парламенті, економічну ситуацію в регіоні, підкресливши, що аграрний сектор є провідним у господарському комплексі Галісії, а також заявив про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, засудивши збройну анексію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. У свою чергу члени Комітету висловили позицію стосовно подій у місті Барселона і Каталонії загалом та поінформували про перебіг реформи децентралізації влади в Україні.

Також члени делегації мали можливість зустрічі із заступником директора з питань аналітики Департаменту зовнішніх зносин Регіонального Уряду Галісії п.Мануелем Бланко, який поінформував про історичні передумови надання регіону Галісія статусу автономії, ознайомив із адміністративно-територіальним устроєм і компетенціями автономії та її провінцій, а також повідомив про особливості прийняття законодавства в автономіях, необхідність його узгодження як із законодавством Королівства Іспанії, так і законодавством Європейського Союзу. Заступник директора Департаменту звернув увагу, що вступ Іспанії до Європейського Союзу певним чином знівелював негативне відношення автономій до встановлених державою норм права. Так, автономії реагували більш активно проти державного регулювання чи втручання держави у діяльність автономій, ніж реагують на ті ж дії з боку Європейського Союзу. Зокрема, у деяких випадках держава в особі своїх органів влади оскаржує нормативно-правові акти автономій до Європейської комісії. Після прийняття відповідного рішення Європейська комісія звертається до судової системи Іспанії для скасування оскаржуваного акту автономії. Так сталося з актом Країни Басків, який встановлював додаткові податкові пільги для компаній, які розміщували своє виробництво на території автономії. І після скасування вказаного акту компаніям, які отримали такі пільги, все-таки довелося сплатити податки до державного бюджету. Це стало певним сигналом для всіх задіяних у вказаній ситуації суб’єктів і позитивним прецедентом для функціонування єдиної правової системи Королівства. Також п.М.Бланко охарактеризував соціально-економічний розвиток Галісії, поінформував про врегулювання на рівні регіону питань соціального забезпечення та питань охорони здоров’я, зайнятості населення, умов оплати праці державних службовців на місцевому та державному рівнях.

       Під час зустрічі членів делегації з Генеральним директором з питань місцевих влад Уряду Галісії п.Мартою Фернандез-Тапіас учасники обговорили питання фінансування муніципалітетів з державного бюджету, бюджету провінцій та за рахунок місцевих податків, а також правові засади взаємодії Уряду Галісії з місцевими владами.

        Візит делегації Комітету здійснюється за підтримки та сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».