Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування запропонував Комітету з питань запобігання та протидії корупції, визначеного головним з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (реєстр. № 6300), рекомендувати Верховній Раді України за наслідками його розгляду в першому читанні відхилити

11 жовтня 2017, 17:07

   Член Комітету Л.Зубач поінформував, що даний законопроект було внесено народними депутатами України Р.Демчаком, І.Споришем, Г.Заболотним, Т.Юриком, М.Лавриком та С.Кудлаєнком з метою виключення з кола осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», депутатів сільських рад через складність процедури подачі електронних декларацій.
Доповідач наголосив, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не підтримує запропоновані зміни та пропонує за результатами розгляду в першому читанні відхилити даний законопроект, оскільки нерозповсюдження дії зазначеного Закону на певну категорію осіб, уповноважених на виконання функцій місцевого самоврядування, поряд з одночасним його поширенням на інші аналогічні категорії осіб порушує принцип рівності всіх перед законом, гарантований статтею 24 Конституції України.
Представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та «Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад» поінформували, що вважають подану законодавчу ініціативу своєчасною та запропонували її підтримати.
Член Національного агентства з питань запобігання корупції О.Серьогін закликав Комітет не підтримувати законопроект, оскільки депутати сільських рад внаслідок виведення їх зі сфери дії Закону України «Про запобігання корупції» позбавляються не лише обов’язку подавати електронні декларації, але й застосування щодо них інших превентивних антикорупційних механізмів.
За наслідками обговорення члени Комітету дійшли висновку щодо недоцільності даної законодавчої ініціативи, враховуючи корупційні ризики, що можуть виникнути під час прийняття рішень сільськими радами.
Разом з тим, члени Комітету погоджуються з можливістю спрощення у сучасних умовах механізму подачі декларацій окремими категоріями депутатів місцевих рад шляхом продовження на певний строк подання таких декларацій у паперовій, а не електронній формі. З цією метою, зважаючи на численні звернення посадових осіб місцевого самоврядування, Комітетом було направлено відповідного листа (від 21.03.2017 № 04-14/14-868) до Комітету з питань запобігання і протидії корупції.