Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо порядку призначення голови Київської міської державної адміністрації) (реєстр. №4913) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому

11 жовтня 2017, 09:20

   Члени Комітету взяли до уваги, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» шляхом викладення частини другої статті 10-1 у новій редакції, відповідно до якої Президент України призначає головою Київської міської державної адміністрації особу, яка обрана Київським міським головою. Це дозволить, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, привести положення Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» в частині порядку призначення голови Київської міської державної адміністрації до вимог Конституції України та Рішення Конституційного Суду України від 25 грудня 2003 р. №21-рп/2003.
Обговорюючи питання, члени Комітету ознайомились із висновками Комітету з питань запобігання і протидії корупції, який вказує, що  у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства; із висновками Комітету з питань бюджету, який вважає, що законопроект не матиме впливу на показники бюджетів; Комітету з питань правової політики та правосуддя, який зауважив, що проект Закону України   про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» не суперечить положенням Конституції України.
Представники Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» запропонували за наслідками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу і в цілому. На думку Асоціації, законопроект повністю узгоджується з чинним законодавством і не викликає заперечень.
Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що  пропоновані зміни до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» не викликають принципових заперечень. У висновку, зокрема, вказується, що положення даного законопроекту ґрунтуються на ідеї збереження нинішнього правового статусу Київської міської державної адміністрації, який полягає у поєднанні функцій та повноважень як місцевого органу виконавчої влади, так і виконавчого органу Київської міської ради. Головне науково-експертне управління привертає увагу до основних засад, на яких будується місцеве самоврядування в Україні, визначених у статтях 140 та 141 Конституції України, які повинні розповсюджуватись і на місто Київ. Зокрема, на думку Управління, система місцевого самоврядування у місті Києві (як в будь-якому іншому місті) повинна включати такі елементи як територіальну громаду, міську раду, її виконавчі органи та міського голову.
В результаті обговорення члени Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо порядку призначення голови Київської міської державної адміністрації) (реєстр. №4913), поданий народними депутатами України С.Алєксєєвим та Д.Білоцерковцем, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.