Комітет в рамках здійснення контрольної функції долучився до ініціативи Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо проведення 30 травня у м. Чернівці круглого столу «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання».

02 червня 2017, 11:29

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в рамках здійснення контрольної функції долучився до ініціативи Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо проведення 30 травня у м. Чернівці круглого столу «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання».

Учасники заходу обговорили стан реалізації реформи децентралізації влади в Україні загалом та в окремо взятому регіоні, подальші перспективи її впровадження, існуючі виклики, нові завдання та питання секторальної децентралізації. Особливу увагу було приділено питанням розвитку місцевої демократії та залученню громадян до прийняття рішень. Очільники громад з різних регіонів поділились з колегами своїм успішним досвідом.

Під час свого виступу Голова Комітету Сергій Власенко запевнив учасників заходу, що у своїй діяльності Комітет відстоює ключові принципи здійснення реформи децентралізації влади в Україні, а саме: добровільність об’єднання територіальних громад, унеможливлення примусу та використання адміністративного впливу на всіх етапах об’єднавчих процесів; стабільність законодавства, особливо в бюджетній сфері, з метою уникнення вилучення стабільних джерел надходжень до місцевих бюджетів та забезпечення органів місцевого самоврядування стабільними джерелами доходів для реалізації переданих їм додаткових повноважень.

У заході також взяли участь Народні депутати України – члени Комітету Олексій Гончаренко, Микола Федорук, Андрій Река, Любомир Зубач, Юрій Бублик, представники профільних міністерств, органів державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів Чернівецької області, а також представники громадянського суспільства.