Зустріч С.Власенка з п. Енн Бойл

27 жовтня 2015, 16:16

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко провів зустріч з директором по Європі і Євразії у головному офісі компанії Кімонікс Інтернешнл (Chemonics International), що виконує багато проектів за фінансування з боку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в усьому світі п. Енн Бойл.

Е.Бойл поінформувала Голову Комітету про основну місію компанії Кімонікс Інтернешнл і вказала, що все, що робить компанія слугує меті місії розвитку – це і покращення медичного обслуговування населення, і розповсюдження інформації щодо охорони навколишнього середовища, підтримка місцевих кадрів або відповідність внутрішніх процесів міжнародним стандартам якості тощо. Е.Бойл зазначила, що на даний момент вона управляє проектом у сфері громадського здоровя в Україні, а її колега А.Олсон управляє проектом з місцевого самоврядування в Республіці Молдова. Також пані Енн нагадала, що раніше вони сприяли здійсненню проекту АМР США “Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність” (ЛІНК), а до цього –проекту “Місцевий економічний розвиток” (LED). Під час впровадження обох цих проектів надавалась допомога містам і регіонам у розробці планів місцевого економічного розвитку з акцентом на реалізації їхніх інвестиційних можливостей. Директор по Європі і Євразії наголосила, що має бажання дізнатися більше про пріоритети Парламенту України та Комітету у сфері проведення реформ з децентралізації.

 Голова Комітету С.Власенко зазначив, що саме питання децентралізації публічної влади в Україні виходять на перший план діяльності органів державної влади, але, попри всі попередні зусилля, цілісного та комплексного бачення цієї проблеми на сьогодні не напрацьовано. Очільник Комітету ознайомив Енн Бойл із проблематикою впровадження окремих норм Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», практикою його застосування у діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, конкретними обставинами процесу добровільного об’єднання територіальних громад на Тернопільщині та Закарпатті.

С.Власенко відзначив, що Тернопільська область є однією з двох областей України, де обласні ради не затвердили перспективні плани формування територій громад, але при цьому саме у Тернопільській області відмічено найбільшу кількість територіальних громад серед інших областей держави, котрі виявили прагнення до добровільного об’єднання у 26 об’єднаних територіальних громад. Голова Комітету вказав, що зараз основна мета – це сформувати спроможні громади та оперативно вирішувати поточні питання: створити виконком, нову структуру управління, провести модернізацію бюджетних установ, реорганізацію комунальних підприємств тощо. Також С.Власенко наголосив на неприпустимості зменшення обсягу та погіршення якості надання послуг, їх віддалення від споживача, зокрема у галузях освіти, медицини, соціального захисту, вдосконалення законодавчої основи діяльності органів місцевого самоврядування при наданні адміністративних послуг з усіх питань, віднесених до їх відання.

С.Власенко висловив сподівання, що новоутвореними територіальними громадами будуть напрацьовані історії успіху, а досвід ефективної організації і реформування самоврядної ланки влади, накопичений компанією Кімонікс Інтернешнл стане одним із ключових орієнтирів для проведення аналогічних реформ в Україні.