№2427а

10 листопада 2015, 09:46

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пропонує Парламенту проект Закону України про внесення змін до статті 21 Закону України «Про державну службу» (щодо обов'язкового оприлюднення в Інтернеті інформації про вакантні посади державної служби) (реєстр. №2427а) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

 Голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум вказала, що зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на спрощення отримання інформації про всі вакантні посади державної служби в одному місці. Проектом пропонується оприлюднювати інформацію про вакантні посади державної служби на сайті Національного агентства України з питань державної служби (Нацдержслужба), а також пропонується покласти на Нацдержслужбу обов’язок ведення відкритого реєстру вакантних посад державної служби, організації та забезпечення відкритого  доступу до відомостей цього реєстру через сайт.

Доповідач поінформувала, що Комітет з питань бюджету зазначає, що проект Закону матиме вплив на показники бюджету (призведе до збільшення видатків Державного бюджету), а Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України загалом підтримує ідею законопроекту.

Під час обговорення  законопроекту на засіданні Комітету було взято до уваги інформацію, що порушене питання врегульовано у підготовленому Комітетом до розгляду в другому читанні проекті Закону України «Про державну службу» (реєстр. №2490). Так, відповідно до пункту 13 частини третьої статті 13 зазначеного законопроекту ведення і оприлюднення єдиного переліку вакантних посад державної служби в державних органах та переможців конкурсів віднесено до повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби, а частиною першою статті 23 передбачається оприлюднення інформації про вакантну посаду державної служби також на офіційній веб-сторінці державного органу, в якому проводиться конкурс.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету наголосили, що у разі остаточного прийняття й оприлюднення законопроекту з реєстр. №2490 до 1 січня 2016 року, поданий народним депутатом О.Фельдманом законопроект втратить актуальність, оскільки Закон України «Про державну службу» від 17.11.2011 р. № 4050-VІ, до якого пропонуються зміни, втратить чинність.