19.10

26 жовтня 2015, 14:56

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко та Голова  Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провели зустріч з міжнародними спостерігачами та представниками громадських організацій. 

Сторони обговорили факти порушення прав людини, принципів прозорості та демократичності під час проведення місцевих виборів.  

С.Власенко вказав, що депутати, яких ми завтра оберемо до місцевих рад, будуть забезпечувати проведення децентралізації та стануть членами рад з набагато більшими повноваженнями, тому надзвичайно важлива якість обраних кандидатів.

"Сьогодні з геометричною прогресією зростає кількість повідомлень про підкуп виборців. Така брудна кампанія призведе до обрання кандидатів дуже низького рівня, що негативно вплине на проведення децентралізації",- наголосив Голова Комітету.

Голова  Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря нагадав присутнім, що рік тому Міністр внутрішніх справ повідомив про існування 141 кримінальної справи щодо підкупу виборців під час парламентських виборів, але жодна справа не була доведена до кінця. "Все це створює відчуття безкарності",- додав Григорій Немиря, підкресливши важливість політичної відповідальності лідерів партій за якість виборчих списків.  Він також нагадав, що у проміжному звіті ОБСЄ, оприлюдненому 9 жовтня, наголошується, що "виборча кампанія 2015 відбувається на тлі економічної кризи та перепон на шляху проведення політичного курсу щодо боротьби з корупцією та подолання бідності". У звіті наголошується, що окремі кандидати намагаються використати на свою користь фінансові труднощі виборців та підкупити їх продуктовими наборами.

У цьому зв'язку представник громадянської мережі "Опора" Олексій Клюжев повідомив, що під час місцевих виборів 2015 року  ОПОРА не тільки повідомляє ЗМІ про факти підкупу виборців, а й вимагає від правоохоронних органів фіксації таких правопорушень та відкриття кримінальних справ. Так, за його словами, лише 5% від відкритих кримінальних проваджень щодо підкупу виборців було доведено до суду і жодна людина не отримала покарання. Олексій Клюжев також запропонував провести спільне засідання профільних комітетів ВРУ для обговорення цієї проблеми.

Представники ОБСЄ подякували учасникам зустрічі за корисну інформацію та наголосили, що уважно слідкують за ситуацією, пов'язаною з проведенням місцевих виборів в Україні.

"Дуже важливо було б внести зміни до законодавства України стосовно підкупу виборців: визначити чітку термінологію та санкції за це правопорушення. Покарання за правопорушення не має бути вибірковим",- сказала Жаклін Карпентер, представниця ОБСЕ.