Народний депутат України, голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Олена Бойко взяла участь у відкритому громадсько-політичному Форумі «25 років місцевому самоврядуванню в Україні: Час для децентралізації»

16 грудня 2015, 16:56

Народний депутат України, голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Олена Бойко взяла участь у відкритому громадсько-політичному Форумі «25 років місцевому самоврядуванню в Україні: Час для децентралізації».

Форум зібрав разом головних архітекторів реформи децентралізації: представників комітетів Верховної Ради України, місцевого самоврядування, членів Конституційної Комісії, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, експертів.

Учасники Форуму зазначили, що фактично місцеве самоврядування в Україні було започатковано 7 грудня 1990 року з прийняттям Закону «Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування». Тому знаковим є те, що цей ювілей відзначається під час активної  публічної дискусії щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та визнання реформи місцевого самоврядування однією з найпріоритетніших після Революції Гідності.

У виступах учасників заходу домінувала думка, що за останні півтора роки Україна подолала значний шлях в процесі децентралізації. Так, значними здобутками в цьому напрямі стало ухвалення законів у сфері  співробітництва та добровільного об’єднання територіальних громад, фіскальної децентралізації та реформи регіональної політики. При цьому було відзначено, що  незворотність цієї реформи зможуть забезпечити саме зміни до Конституції України.

Олена Бойко у своєму виступі вказала, що прийнятий на початку року Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” є результатом ефективної співпраці парламенту, органів виконавчої влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного середовища і став лише першим кроком в напрямку якісного і  всеохоплюючого проведення реформи. Голова підкомітету наголосила, що “на сьогодні є політична воля, є розуміння, яким шляхом ми йдемо, і є розуміння можливостей пошуків цих шляхів”. Народний обранець також зазначила, що, аналізуючи досвід країн Європи, можна зробити висновок, що Україна доволі швидко здійснює реформу децентралізації влади та місцевого самоврядування, а спільні зусилля усіх зацікавлених сторін дають можливість констатувати, що майже 70% громадян на сьогодні по-суті підтримують реформу і готові й надалі її підтримувати.

Крім того, парламентар вказала, що Закон України “Про місцеві вибори” дозволив провести місцеві вибори 25 жовтня на новій виборчій основі, а Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” надав можливість провести такі вибори на новій територіальній основі у 159 об’єднаних громадах.

Водночас Закон не дав можливості провести вибори ще у 32 об’єднаних громадах, але Комітет у співпраці з Центральною виборчою комісією та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України намагається знайти шляхи вирішення цієї проблеми.

Олена Бойко також поінформувала, що за даними ЦВК в 159 об’єднаних громадах (а це 800 органів місцевого самоврядування) депутатські мандати здобули 3500 обранців, які отримали довіру громади, пройшли школу місцевого самоврядування і сформували значний представницький пул, що є серйозним потенціалом для розвитку місцевого самоврядування.

Голова підкомітету запевнила учасників зібрання, що Комітет є і буде партнером органів влади, експертного середовища, територіальних громад з вирішення питань щодо оперативного внесення актуальних змін до законодавства України з метою успішної реалізації реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування.