Висновок Комітету про проект Закону України "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" (реєстр. № 2067а від 12.06.2015)

29 вересня 2015, 14:33


 

         За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (реєстр. № 2067а від 12.06.2015р.), внесений народними депутатами України В.Бондарем, А.Яценком.

         Проектом Закону пропонується визнати таким, що втратив чинність Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а також доручити Кабінету Міністрів України невідкладно забезпечити скасування підзаконних нормативно-правових актів, прийнятих на виконання зазначеного Закону.

За визначенням суб’єктів законодавчої ініціативи прийняття даного проекту Закону забезпечить можливість проведення комплексної, логічної та поступової реформи децентралізації влади у майбутньому.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у своєму експертному висновку зазначає, що законопроект базується на хибних висновках і спрямований на демонтаж реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади та вважає, що законопроект доцільно зняти з розгляду.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (реєстр. № 2067а від 12.06.2015р.), внесений народними депутатами України В.Бондарем, А.Яценком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.