Висновок Комітету про проект Закону України про позбавлення проросійських та просепаратиських діячів культури України звання «Народний артист України» (реєстр. №3016 від 03.09.2015 р.)

18 грудня 2015, 14:14


Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана проект Закону України про позбавлення проросійських та просепаратиських діячів культури України звання «Народний артист України» (реєстр. №3016), поданий народним депутатом України І.Мельничуком.

Метою законопроекту є засудження антиукраїнських та просепаратиських проявів українських діячів культури, мистецтва та шоу-бізнесу, а також застосування до них публічної відповідальності у вигляді позбавлення звання «Народний артист України». Зокрема, пропонується позбавити Ані Лорак, Таїсію Повалій, Йосипа Кобзона, Миколу Баскова звання «Народний артист України».

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, проаналізувавши даний законопроект на відповідність Конституції України, у своєму висновку зазначив, що законопроект суперечить Основному Закону України, оскільки прийняття законопроекту в запропонованій редакції фактично означатиме скасування рішенням Верховної Ради України актів Президента України, прийнятих у межах його конституційних повноважень.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту ухвалив рішення, що зазначений законопроект не має впливу на показники бюджету і у разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно з вимогами законодавства.

При цьому Комітет з питань бюджету зазначає, що Міністерство фінансів України також вважає, що реалізація положень законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи зазначив, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів, тобто законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції дійшов висновку, що зазначений законопроект не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства ЄС, або регулюється національним законодавством країн-членів ЄС, і, таким чином, не потребує експертного висновку даного Комітету.

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Запропонувати Голові Верховної Ради України проект Закону України про позбавлення проросійських та просепаратиських діячів культури України звання «Народний артист України» (реєстр. №3016), поданий народним депутатом України І.Мельничуком, повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України на підставі частини першої, пункту 1 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, враховуючи висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя від 04 листопада 2015 року (лист за вих. №04-29/21-5788).

2. Беручи до уваги, що Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування створюється Робоча група з розробки концепції реформування та розвитку нагородної справи України, запропонувати народному депутату України І.Мельничуку долучитися до роботи зазначеної Робочої групи Комітету.