№3091

11 листопада 2015, 09:04

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відклав розгляд проекту Постанови “Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж міста Маріуполь та Волноваського району Донецької області” (реєстр. №3091) до завершення виборчого процесу чергових виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови Донецької області.

Запрошений на засідання автор законодавчої ініціативи народний депутат Є.Фірсов вказав, що зазначеним законопроектом з метою упорядкування адміністративно-територіальних зв’язків між окремими населеними пунктами Донецької області, які були розірвані внаслідок проведення антитерористичної операції, створення умов для ефективного здійснення повноважень органами місцевого самоврядування адміністративно-територіальних одиниць, що знаходяться поза межами зони проведення антитерористичної операції, та забезпечення життєдіяльності у таких населених пунктах, пропонується змінити межі міста Маріуполь та Волноваського району Донецької області, збільшивши територію міста Маріуполь на 4928,3 гектара земель за рахунок передачі до його складу 4928,3 гектара земель Лебединської сільської ради Волноваського району (в тому числі території села Лебединське, селища Калинівка, села Сопине).

Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорук поінформував, що законопроектом порушено вимоги частини другої статті 173 Земельного кодексу України, відповідно до якої межі району, села, селища, міста, району у місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць.

Крім того, як наголосив голова підкомітету, Лебединська сільська рада та Волноваська районна рада не визначились з порушеного питання і не прийняли жодного рішення.

М.Федорук нагадав присутнім, що Комітет звертався з порушеного питання до Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, яка у своєму листі до Комітету зазначила, що не заперечує проти включення території Лебединської сільської ради до території міста Маріуполь з врахуванням думки членів територіальних громад адміністративно-територіальних одиниць, зазначених у постанові.

Під час обговорення питання члени Комітету взяли до уваги, що народним депутатом України Є.Фірсовим надано протоколи зборів лише жителів села Калинівка щодо підтримки включення селища Калинівка в межі міста Маріуполь. Однак такі збори не проводились на території сіл Лебединське та Сопине.

Також М.Федорук зазначив, що у разі включення села Лебединське, селища Калинівка та села Сопине в межі міста Маріуполь, вказані населені пункти будуть зняті з обліку, у зв’язку з чим стануть міською територією, відповідно жителі не будуть отримувати пільги визначені для сільського населення, збільшаться тарифи на житлово-комунальні послуги, збільшиться плата за землю, зменшаться норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам тощо.

Голова Комітету С.Власенко зауважив, що виборчі процеси чергових виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови Донецької області не було завершено, внаслідок чого до їх закінчення не доцільно змінювати межі міста Маріуполь. С.Власенко запропонував відкласти розгляд даного питання до завершення виборчого процесу чергових виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови Донецької області.