№№2529-2529-1

09 липня 2015, 09:55

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Парламенту України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи) (реєстр. №2529), доопрацьований народним депутатом України О.Третьяковим за результатами розгляду прийняти за основу та в цілому.

Даним проектом пропонується внести зміни до статей 6, 7, 11, 15 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», відповідно до яких відновлюється система самоврядування в місті Києві, при якій районні в місті Києві ради будуть її обов'язковою складовою. Перші вибори до районних в місті Києві рад пропонується провести одночасно з найближчими після набрання чинності цим Законом черговими виборами депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

На засіданні, яке відбулося 1 липня, також було розглянуто проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо відновлення районних рад (реєстр. № 2529-1), поданий народними депутатами України Ю.Левченком, В.Сташуком, Л.Ємцем, А.Іллєнком, І.Луценком, В.Константіновським, М.Томенком, І.Крульком. В.Голубом, Є.Рибчинським, В.Пташник, А.Помазановим, А.Лозовим, Г.Кривошеєю. Проектом з реєстр. №2529-1 пропонувалось внести зміни до статей 6, 7, 8, 9, 10, 10-1, 11, 13, 15 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», а також доповнити його новими статтями  10-2 та 11-1 та змінити статтю 16 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Таким чином відновлюється обов’язкове функціонування районних в місті Києві рад, встановлюється порядок їх формування, призначення голів та їх заступників, а також зменшується загальний склад (кількість депутатів) районних в місті Києві  рад.

  Більшістю голосів від присутніх на засіданні народних депутатів України  - членів Комітету було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому проект Закону України з реєстр. № 2529 (доопрацьований), а проект Закону України з реєстр. № 2529-1 за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.