міжнародного співробітництва GIZ

11 лютого 2015, 13:04

Голова Комітету Сергій Власенко провів зустріч з координатором проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ “Реформа управління на Сході України”.

Керівник проекту Т.Журавель поінформував про основну мету проекту –підтримка процесу реформ в Україні, надання підтримки з підвищення ефективності адміністративних послуг, сприяння розвитку міжмуніципальної співпраці та підготовки відповідних тренінгових програм для представників органів місцевого самоврядування. За словами представника проекту, він сприяє підвищенню рівня компетенції регіональних та національних інституцій задля підтримки зусиль громад з удосконалення їх послуг та залучення до політичного діалогу з питань децентралізації досвіду та нових знань, отриманих у ході роботи на місцевому рівні.

С.Власенко довів до відома представників проекту бачення можливих строків та механізмів роботи над конституційними змінами в частині децентралізації влади, окремих аспектів підготовки законодавства з місцевих виборів, вибору оптимальних темпів реформ, визначення критеріїв їх успішності, вимог обов’язкового дотримання принципу системності, поінформував про законодавчий доробок Комітету щодо врегулювання ситуації на Сході України.

Голова Комітету вказав, що з огляду на прийнятий у червні 2014 року Закон України “Про співробітництво територіальних громад”, що істотно розширює можливості громад для вирішення ними спільних проблем соціально-економічного розвитку, ознайомлення з досвідом європейських країн, зокрема Німеччини, щодо розвитку міжмуніципального співробітництва, набуває нових перспектив. Сергій Власенко довів до відома представника проекту інформацію щодо Плану роботи Комітету у період діяльності другої сесії парламенту. Зокрема, проекту було  запропоновано долучитися до проведення у червні 2015 року комітетських слухань щодо практики застосування Закону України “Про співробітництво територіальних громад” протягом першого року від набрання ним чинності” у одному із регіонів України, де укладено найбільше угод про співробітництво.

С.Власенко висловив сподівання на розвиток плідної співпраці Комітету та проекту, підкресливши при цьому, що досвід ефективної організації і реформування самоврядної ланки влади, накопичений у Німеччині стане одним із ключових орієнтирів для проведення аналогічних реформ в Україні.

Голова Комітету наголосив, що має надію, що в активному процесі децентралізації та реформування місцевого самоврядування в Україні, практичні поради проекту, рекомендації, європейський досвід розвитку міжмуніципального співробітництва сприятимуть загальному покращенню якості надання муніципальних послуг та рівня життя населення, нададуть змогу Комітету побачити прогалини у чинному законодавстві України та усунути їх за активної участі органів місцевого самоврядування.