надання публічної інформації

10 серпня 2015, 16:29

Протягом першої та другої сесій Верховної Ради України VIII скликання на адресу Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування продовжували надходити запити щодо надання публічної інформації з питань, віднесених до його відання.

Загалом за звітний період було отримано 39 таких запитів, з яких 30 надійшло в електронному вигляді, а 9 – поштою.

 

Найбільш запитуваною була інформація статистично-довідкового характеру. Всього надійшло 26 запитів відповідного змісту, тобто 67 % від загальної кількості отриманих Комітетом запитів на інформацію.

У вищевказаних запитах порушувалися питання щодо дат та часу проведення засідань Комітету за окремі періоди, відомостей про присутність на них народних депутатів України – членів Комітету та обліку такої присутності, надання копій протоколів засідань, перейменування окремих населених пунктів, зміну і встановлення їх меж, проведення позачергових місцевих виборів, надання інформації про хід роботи над законопроектами, надання їх копій, чинності різних редакцій Закону України «Про державну службу», роботи веб-сайту Комітету тощо.

Також надходили запити щодо надання правової інформації: (13 запитів або 33%), в яких, зокрема, йшлося про окремі питання ініціювання та розгляду під час роботи парламенту VI скликання законопроекту з реєстр. № 3187-1 «Про місто-герой Севастополь», нормативно-правового регулювання призначення голів місцевих державних адміністрацій, обрання депутатів місцевих рад, дублювання рішень парламенту рішеннями обласних рад, належності території населеного пункту до тимчасово-окупованої, встановлення меж міста Києва тощо.

Як правило, опрацювання запитів про надання правової інформації потребувало більше часу, ніж робота з матеріалами статистично-довідкового характеру.

Ініціаторами 33 запитів на інформацію, що надійшли до Комітету, були фізичні особи, а 6 запитів надійшло від юридичних осіб. Таким чином, найактивнішими запитувачами публічної інформації виступають небайдужі до суспільних справ громадяни України. Лише два запити були передані до Комітету відповідно до статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» для розгляду в межах повноважень з іншого державного органу – Адміністрації Президента України. У свою чергу, Комітет також скерував один із запит до Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.