Власенко

23 січня 2015, 16:34

На запрошення Асоціації малих міст України Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко взяв участь у засіданні Правління асоціації та координаційної ради секції малих міст Асоціації міст України.

Під час зустрічі представники органів місцевого самоврядування міст районного значення висловили своє занепокоєння повільним та непослідовним впровадженням реформи місцевого самоврядування та обговорили можливі шляхи вирішення проблем, що виникли після схвалення Верховною Радою України наприкінці минулого року урядових законопроектів щодо бюджетної децентралізації та податкової реформи.

У своєму виступі Голова Комітету С.Власенко наголосив, що Комітет готовий підтримати усі ініціативи асоціацій органів місцевого самоврядування, спрямовані на подальше реформування бюджетного та податкового законодавства з метою створення дієздатних громад, проведення комітетських та парламентських слухань, присвячених проблемам місцевого самоврядування.

Голова Комітету вказав, що під час схвалення Державного бюджету України на 2015 рік та внесення останніх змін до Бюджетного та Податкового кодексів України всупереч інтересам органів місцевого самоврядування до бюджетного законодавства були внесені елементи децентралізації. Як наслідок, заклади дошкільної освіти та культури міст районного значення, сіл та селищ будуть передані в управління районним державним адміністраціям, що зробить ці послуги більш віддаленими від споживачів та може призвести до суспільної напруги.

С.Власенко повідомив учасників заходу про позицію Комітету, що основним принципом децентралізації повинно бути посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування базового рівня – сіл, селищ, міст. Водночас, без внесення необхідних змін до Конституції України та законодавчих актів у сфері місцевого самоврядування децентралізація через бюджетне законодавство не буде ефективною та створюватиме колізії у вітчизняному законодавстві.