1529

16 січня 2015, 13:30

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму засіданні розглянув проект Закону про тимчасовий порядок здійснення повноважень місцевого самоврядування на період проведення антитерористичної операції (реєстр. №1529).

Законопроектом передбачається вирішити на законодавчому рівні проблему тих населених пунктів Донецької та Луганської областей, у яких після звільнення від незаконних збройних формувань органи місцевого самоврядування виявили нездатність виконувати свої повноваження внаслідок самоусунення депутатів та міських, сільських, селищних голів, секретарів відповідних місцевих рад, від виконання повноважень, покладених на них законом.

Під час розгляду законопроекту члени Комітету зауважили, що через відсутність політичної волі щодо вирішення порушених проблем шляхом запровадження воєнного стану на відповідних територіях, їх врегулювання пропонується здійснити у спосіб, що містить ознаки невідповідності Конституції України.

Водночас, погоджуючись що створення належних умов для забезпечення життєдіяльності жителів таких населених пунктів на сьогодні є одним із пріоритетним державних завдань, Комітет вирішив створити Робочу групу для доопрацювання поданого законопроекту з урахуванням вимог Конституції України, залучивши до складу її учасників автора законопроекту, народних депутатів України – членів Комітету, представників експертного середовища, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Донецької та Луганської обласних державних адміністрації.