Шведи

17 березня 2015, 10:05

Голова Комітету Сергій Власенко провів зустріч з представниками шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні", що реалізується Шведською асоціацією місцевих влад і регіонів (SALAR) та її дочірньою компанією SKL International.

Старший експерт проекту Єва Калнінья поінформувала, що проект реалізовуватиметься у період з 2014 по 2017 рік і зосередить зусилля на таких сферах як фіскальна децентралізація, публічна комунікація стосовно реформ, територіальні реформи, розподіл повноважень, широка інформаційно-просвітницька кампанія через діалог з громадянами і участь громадськості. Основою для проекту та дороговказом для його діяльності слугуватиме Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схвалена Кабінетом Міністрів України.

С.Власенко повідомив учасників заходу про позицію Комітету, що основним принципом децентралізації повинно бути посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування базового рівня – сіл, селищ, міст. Водночас, без внесення необхідних змін до Конституції України та законодавчих актів у сфері місцевого самоврядування децентралізація через бюджетне законодавство не буде ефективною та створюватиме колізії у вітчизняному законодавстві.

Як приклад, Голова Комітету згадав схвалення Верховною Радою України Державного бюджету України на 2015 рік з одночасним внесенням змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, які ставили за мету децентралізацію повноважень органів місцевого самоврядування, а насправді створили ситуацію, коли фінансові ресурси зосередилися на обласному і районному рівні, а надані державою громадам повноваження виявилися непідкріпленими доходною базою місцевих бюджетів.

С.Власенко наголосив, що Комітет потребує якісної експертизи на основі досвіду Швеції та інших країн-членів ЄС законодавчих ініціатив у сфері децентралізації, які надходять на розгляд Верховної Ради України, та висловив сподівання на розвиток плідної співпраці Комітету та проекту.