Шведи

26 січня 2015, 09:01

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування С.Власенко зустрівся з представниками Академії Фольке Бернадотта (Шведське урядове агентство з питань миру, безпеки і розвитку), яка розпочинає реалізацію нового проекту «Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні».

Директор проекту п. Шейн Квінн наголосив, що метою проекту є зміцнення та інтеграція принципів верховенства права у сфері надання публічних послуг органами місцевого самоврядування і він передбачає, зокрема, підвищення обізнаності громадян про їхні права при зверненні на одержання послуг, покращення спроможності органів влади на місцях та утворених ними установ оцінювати свої дії з точки зору відповідності принципу верховенства права, зменшення прогалин та недоліків, усунення слабких місць в управлінні, інституційній організації, кадровому забезпеченні тощо.

У ході зустрічі Голова Комітету С.Власенко зазначив, що значну користь для українських законотворців може скласти шведський досвід організації та реформування місцевого самоврядування як орієнтир реалізації принципу децентралізації влади. Він наголосив, що саме питання децентралізації публічної влади в Україні виходять на перший план діяльності органів державної влади, але, попри всі попередні зусилля, цілісного та комплексного бачення цієї проблеми на сьогодні не напрацьовано. Так, зміни у бюджетному законодавстві, нещодавно схвалені парламентом без достатнього обговорення, не лише не забезпечили місцеві бюджети достатніми фінансовими ресурсами, а й призвели до розбалансування системи законодавства сфери місцевого самоврядування.

Також під час зустрічі представників проекту було поінформовано про позицію Комітету щодо основних нормативних положень механізму об’єднання територіальних громад, законодавчого врегулювання ситуації, що склалася на території Луганської та Донецької областей, покращення якості та ефективності законодавства про місцеві вибори.

С.Власенко заявив, що Комітет готовий до співпраці з проектом, обміну досвідом та роботи з удосконалення вітчизняного законодавства на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування та кращих європейських практик.