Позиція щодо правомірності встановлення регламентами місцевих рад мінімальної кількості депутатів

04 березня 2014, 11:52

       Головам обласних рад

 

До Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування надходять численні звернення від місцевих рад щодо надання роз’яснення з питання правомірності встановлення регламентами місцевих рад мінімальної кількості депутатів, необхідної для утворення депутатських фракцій у місцевих радах. Відзначаючи важливість та актуальність порушеного питання, констатуючи неоднозначність застосування органами місцевого самоврядування окремих положень статті 27 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», вважаємо за необхідне зазначити таке.

Серед низки прав, якими Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» наділяє депутатів місцевих рад для забезпечення їхньої діяльності у місцевій раді та її органах, є право на об’єднання з іншими депутатами місцевої ради в депутатські групи, фракції, які діють відповідно до регламенту ради (пункт 15 частини другої статті 19). При цьому основні питання утворення депутатських фракцій врегульовано статтею 27 вищевказаного Закону, яка не містить законодавчих обмежень щодо кількісного складу депутатської фракції місцевої ради.

Такий законодавчий підхід зумовлений змішаною виборчою системою, яка застосовується на виборах депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад відповідно до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Оскільки стаття 36 зазначеного закону не встановлює вимог щодо мінімальної кількості кандидатів у депутати, яких може бути включено до виборчого списку місцевої організації політичної партії у багатомандатному виборчому окрузі, а також мінімальної кількості одномандатних мажоритарних виборчих округів, у яких мають висуватися місцевою організацією політичної партії кандидати у депутати, за результатами виборів від місцевої організації політичної партії може бути обрано одного і більше депутатів відповідної місцевої ради.

Таким чином, Комітет вважає, що тільки законом, а не регламентом місцевої ради, може встановлюватися мінімальна кількість депутатів, необхідна для утворення депутатської фракції чи депутатської групи у місцевій раді.

На сьогодні закон встановлює лише мінімальну кількість депутатів, необхідну для утворення депутатських груп, однак не передбачає аналогічного обмеження для утворення депутатських фракцій у місцевій раді. Разом із тим Комітет вважає, що законодавчі підходи до врегулювання питання мінімального складу депутатських фракцій та депутатських груп у місцевих радах потребують вдосконалення, що стане предметом розгляду одного з найближчих засідань Комітету. За його результатами на розгляд парламенту передбачається внести відповідний законопроект.