обговорення закону про поліцію

24 жовтня 2014, 12:51

Працівники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 21 жовтня взяли участь у засіданні, на якому проходило обговорення проекту закону про поліцію місцевого самоврядування, який був підготовлений експертами Асоціації міст України.

Метою законопроекту «Про поліцію місцевого самоврядування», який розробили експерти АМУ в рамках Проекту ДІАЛОГ, є створення законодавчих передумов для удосконалення державного управління у сфері охорони правопорядку на основі його децентралізації – передачі окремих повноважень з охорони громадського порядку тощо до відання місцевого самоврядування.

Реформа місцевого самоврядування та децентралізація повноважень дасть можливість містам загальнодержавного, обласного значення, а також районним радам утворювати поліцію місцевого самоврядування.

Проект складається з 32 статей, згрупованих у 5 розділів: «Загальні положення», «Організація поліції місцевого самоврядування», «Обов’язки і права поліції місцевого самоврядування», «Служба в поліції місцевого самоврядування», «Матеріально-технічне забезпечення поліції місцевого самоврядування». Також документ містить Прикінцеві положення.

У законопроекті дано визначення терміну «поліція місцевого самоврядування – це спеціальний правоохоронний орган в системі місцевого самоврядування, що створюється міською (міста загальнодержавного, обласного значення), районною радою чи місцевими радами кількох сусідніх адмінтеродиниць (в межах однієї області) з метою виконання повноважень місцевого самоврядування щодо забезпечення на території, що перебуває під юрисдикцією відповідної ради, законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та утримується за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

Структуру та чисельність поліції буде затверджувати відповідна  місцева рада. Така поліція не входитиме до структури територіальних органів МВС України, а підпорядковуватиметься раді, яка прийняла рішення про її створення.

Передбачається, що завдання поліції місцевого самоврядування включатимуть три групи.

До першої входять завдання, що передаються від МВС України в процесі децентралізації управління у сфері охорони правопорядку – забезпечення виконання окремих адмінстягнень; охорона громадського порядку, профілактика правопорушень; охорона комунальних об’єктів.

До другої - завдання щодо забезпечення виконання рішень відповідної ради, надання правової допомоги членам територіальної громади, органам місцевого самоврядування.

Третя група - завдання щодо сприяння МВС України, іншим правоохоронним органам у їх діяльності на території юрисдикції ради.

Проектом закону передбачено унормування питань кадрового, матеріально-технічного, фінансового забезпечення поліції місцевого самоврядування. 

І міжнародні експерти, і представники органів місцевого самоврядування в ході обговорення законопроекту висловили позицію, що необхідність створення в Україні  місцевої поліції  назріла давно та підтримали цю ініціативу.

За підсумками засідання було повідомлено, що законопроект «Про поліцію місцевого самоврядування» буде винесено на громадське обговорення з тим, щоб почути і врахувати пропозиції всіх зацікавлених сторін. Також законопроект потребує подальшого опрацювання і синхронізації з іншими проектами законодавчих актів із залученням представників МВС та експертів, які розробляють проект Концепції реформування правоохоронної системи України. Після цього законопроект буде направлено для попереднього розгляду центральним органам виконавчої влади, асоціаціям органів місцевого самоврядування для погодження.