4258

22 квітня 2014, 09:39

На попередньому розгляді в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування перебуває проект Закону України Про скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для членів Кабінету Міністрів України, суддів та державних службовців (реєстр. №4258), поданий народним депутатом України   В.Мошенським.

За визначенням автора, завданням проекту є скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для членів Кабінету Міністрів України, народних депутатів України, суддів та державних службовців.

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування вимушений констатувати, що даний законопроект викликав гостру реакцію щодо його не сприйняття з боку профспілкових організацій, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, державних службовців, а також службовців органів місцевого самоврядування (оскільки рівень їх оплати праці та пенсійного забезпечення визначається переважно законодавством про державну службу). Дану інформацію засвідчують численні звернення, які продовжують надходити до Комітету до цього часу.

Загалом у зверненнях висловлюється глибоке обурення щодо існуючого вкрай низького рівня заробітної плати державних службовців (особливо середньої та низової ланки), який не відповідає рівню покладених на них обов’язків та відповідальності, не стимулює влаштування перспективної і талановитої молоді до роботи в органах державної влади тощо. Також у зверненнях лунає стурбованість щодо наслідків прийняття законопроекту, що призведе до ще більшого загострення ситуації з рівнем оплати праці зазначеної категорії працюючих.

Національне агентство України з питань державної служби у надісланому до Комітету висновку не підтримало даний законопроект та висловило численні зауваження до нього, вказуючи, зокрема, на неузгодженість його положень із статтями 22, 64 Конституції України та статтями 10, 33 Закону України Про державну службу. Даний орган вважає, що запропоновані законопроектом положення нівелюють зміни, очікувані від реформи державної служби, зокрема в оплаті праці державних службовців, та суперечать основним принципам комплексного реформування державного управління. Прийняття законопроекту унеможливить створення належних умов для праці державних службовців, оскільки для них заробітна плата – це єдине джерело доходу та основа матеріального забезпечення членів їх сімей. Прийняття законопроекту призведе до зростання соціальної напруги серед державних службовців, особливо середньої та базової ланки, та їх родин.

31 березня Народним депутатом України В.Мошенським на розгляд Парламенту внесено доопрацьований законопроект з реєстр. №4258, який стосується скасування необґрунтованих пільг і привілеїв, в тому числі, державних службовців виключно І-ІІІ категорій посад.

Наслідком прийняття законопроекту може стати недовіра до проведення реформ в цілому, суттєве зниження рівня престижності державної служби, спричинення підвищення корупційних ризиків.

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розгляне даний законопроект в порядку, встановленому законом, та з урахуванням глибокого вивчення і аналізу всіх висловлених до нього зауважень і пропозицій. Дискусію на засіданні Комітету буде проведено лише після одержання експертних висновків від парламентських комітетів та Науково-експертного управління Апарату парламенту.