3824

20 червня 2014, 09:06

Проект Закону України про внесення змін до статті 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо місцевих ініціатив) (реєстр. № 3824), внесений народним депутатом України І.Фурсіним, Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Під час обговорення питання члени Комітету зауважили, що є надмірним положення щодо вимоги обов’язкової підтримки місцевої ініціативи підписами не менше 3 відсотків від загальної кількості громадян України, які зареєстровані на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Вказане положення буде перешкоджати внесенню до органів місцевого самоврядування місцевих ініціатив.  Прикладом зайвої регламентації можуть служити положення про встановлення 30-денного терміну для збирання підписів під місцевою ініціативою або припис, яким визначається, хто саме буде доповідати при розгляді місцевої ініціативи на пленарному засіданні відповідної місцевої ради.

Члени Комітету взяли до уваги, що Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у своєму висновку висловила зауваження і пропозиції до законопроекту та запропонувала  прийняти його за основу, а Науково-дослідний інститут державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України висловив зауваження до законопроекту та вважає, що він не відображає системного підходу до вирішення проблеми реалізації місцевих ініціатив.