3396

22 листопада 2013, 10:14

Голова Комітету Давид Жванія, коментуючи прийнятий в другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів з реєстр. №3396 наголосив, що вперше у виборчому законодавстві прописано мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у партійних виборчих списках, який не може бути меншим ніж 30% від загальної кількості кандидатів.

В ухваленому сьогодні законі щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів внесено норму про гендерне представництво у виборчих списках. Так, внесено зміни до статті 8 Закону України “Про політичні партії в Україні”, якими пропонується зобов’язати політичні партії у своїх статутах вказувати розмір квот, що визначає мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у виборчому списку кандидатів у народні депутати України від партії у загальнодержавному окрузі, “але не повинен бути меншим ніж 30% від загальної кількості кандидатів у виборчому списку”.

Проблема гендерного забезпечення представництва жінок у політиці неодноразово обговорювалась експертами та представниками міжнародних організацій. Уперше було запропоновано на законодавчому рівні забезпечити гендерне представництво. Комітет підтримав таку пропозицію, – повідомив Давид Жванія.