20.11.13 круглий стіл

22 листопада 2013, 10:12

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за участі представників органів державної влади, міжнародних та вітчизняних експертів, представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій 20 листопада провів засідання круглого столу “Розвиток місцевої демократії та самоорганізація населення. Стан та перспективи.

На засіданні було обговорено питання нормативно-правового регулювання форм безпосередньої демократії на місцях. Зокрема, правові засади, організація та порядок проведення місцевих референдумів, порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання, місце і роль громадських слухань у забезпеченні ефективного місцевого самоврядування, запровадження інституту місцевої ініціативи та її місце серед форм безпосередньої демократії, удосконалення нормативно-правового регулювання порядку утворення, організації та діяльності органів самоорганізації населення.

Відкриваючи обговорення, Голова Комітету Давид Жванія наголосив, що українська історія має безліч прикладів прямого впливу людей на ухвалення і виконання владних рішень, починаючи ще від князівських часів. «Участь громадян у місцевому житті – це основа демократії, її безпосереднє вираження. Така форма участі дозволяє ефективно вести діалог та знаходити компроміс між людиною та владою», – зазначив він.

Д.Жванія нагадав, що Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй Резолюції «Про інструменти участі громадян у представницькій демократії» №1121 закликала держави-члени Ради Європи «вдосконалити свою систему представницької демократії шляхом встановлення балансу між відповідальністю державної влади та роллю громадян у процесі ухвалення рішень». Він запевнив, що Комітет готовий взяти безпосередню участь у розгляді та доопрацюванні законопроектів, які розробляються Мінрегіонбудом на виконання програми Президента України щодо децентралізації влади та повідомив, що в Комітеті очікують від партнерів нові або суттєво удосконалені проекти законів України про органи самоорганізації населення, про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання, про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в України», про місцеві ініціативи, про громадські слухання». «Як тільки законопроекти потраплять на розгляд парламенту, Комітет, як профільна структура Верховної Ради, розгляне їх із широким залученням експертів і профільних асоціацій», – сказав народний депутат України.

Також керівник Комітету нагадав, що при Комітеті продовжує працювати Робоча група щодо підготовки проекту закону України про місцевий референдум (реєстр. № 0867) до другого читання. «Сподіваюся, що вже найближчим часом текст законопроекту буде готовий до обговорення», – додав Д.Жванія.

Учасники слухань взяли активну участь у жвавій та змістовній дискусії навколо проблем реалізації основних положень демократії участі.

Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, Голова Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України Марина Ставнійчук поінформувала присутніх про діяльність Координаційної ради, зокрема про основні положення схваленого на її засіданні плану заходів щодо розвитку системи місцевої демократії, який передбачає тісну співпрацю вищезгаданої ради та Комітету у сфері законопроектної роботи над цілою низкою законодавчих ініціатив, покликаних забезпечити правову основу демократії участі. При цьому питанням номер один вона назвала підготовку законопроекту про місцевий референдум.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування, народний депутат України Євген Карташов привернув увагу присутніх до складнощів з використанням існуючих організаційно-правових форм участі громадян у вирішенні питань місцевого значення та нагальній необхідності їх удосконалення. Він повідомив про зусилля міжфракційного депутатського об’єднання «За підтримку місцевого самоврядування» у цьому напрямі, окреслив тематику підготовлених законопроектів. Є.Карташов особливо наголосив на тій творчій, фаховій робочій атмосфері, що склалася у Комітеті та його підкомітетах при розгляді тих чи інших питань предмету відання.

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування Мирослав Пітцик зупинився на фінансовому аспекті життєзабезпечення громад, негативних наслідках дефіциту коштів на здійснення делегованих повноважень, казначейському обслуговуванні місцевих бюджетів, можливих новаціях в оподаткуванні, локальній нормотворчості. Він зазначив, що без активної громади, участі громадськості місцеве самоврядування не відбудеться.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства і об’єднання громадян, народний депутат України Володимир Бондаренко навів низку конкретних прикладів участі громадян у вирішенні питань місцевого життя у деяких країнах Європи, відзначивши багатоманітність форм і способів такої участі, можливості їх адаптації до українських умов. В.Бондаренко поінформував учасників заходу про хід опрацювання законопроекту про місцевий референдум Робочою групою Комітету, яку він очолює.

Перший заступник Голови Комітету, народний депутат України О.Михайленко висловила своє бачення як проблеми залучення громадян до розробки і прийняття управлінських рішень на місцевому рівні, так і питанням звуження змісту і обсягу повноважень органів місцевого самоврядування, що відбувається, на її переконання, в останні два десятиліття. На підтвердження своїх висновків вона вказала, зокрема, на приклади директивного закриття шкіл, дитячих садочків, закладів охорони здоров’я та культури, яке проводиться без врахування думки депутатів місцевих рад, громадськості і населення.

Співвідношення представницької демократії і демократії участі, межі локальної нормотворчості, її найбільш раціональне поєднання з рамковими положеннями закону, стан справ із забезпеченням прав громадян на участь в управлінні на рівні сільських, селищних, міських громад через існуючі форми громадських слухань, зборів за місцем проживання, місцевих ініціатив, виборів представницьких органів місцевого самоврядування, ключові проблеми, які Комітету доведеться вирішувати у ході законопроектної роботи та багато інших питань були висвітлені у виступах Голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергія Малікова, Президента Інституту виборчого права, народного депутата України ІІІ-VІ скликань Юрія Ключковського, експертів Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого  самоврядування в Україні» Анатолія Ткачука і Владислава Федоренка, керівника програм громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень» Максима Лациби, Директора Національного Демократичного Інституту Міжнародних відносин Кетрін Сісел та інших учасників круглого столу.

Підсумовуючи обговорення, Давид Жванія зазначив, що члени територіальних громад можуть і повинні брати участь в управлінні місцевими справами. «Саме на місцевому рівні мають вирішуватися більшість поточних проблем, включаючи питання освіти, медичного забезпечення та культурного життя. Наше завдання, як членів Комітету, створити для цього всі можливості на законодавчому рівні», – додав він. Голова Комітету висловив переконання, що реформа в Україні запрацює лише тоді, коли громади отримають чіткий сигнал, що самі є господарями на своїй території.