Протокол №18 від 09.04.08р.

12 березня 2015, 13:27

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 18

9 квітня 2008 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а

кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Пилипишин В.П., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С., Поживанов М.О.

Відсутні:  Черноморов О.М., Каськів В.В.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Юрчук Ю.А., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Лавринович О.В. - народний депутат України;

Стецьків Т.С. - народний депутат України;

Шлапак О.В. - Перший заступник Глави Секретаріату Президента України;

Ставнійчук М.І. - Заступник Глави Секретаріату Президента України;

Усенко-Чорна Ж.І. - Заступник Голови ЦВК;

Берназюк Я.О. - керівник Служби забезпечення зв'язків з Кабінетом Міністрів України;

Кондик П.М. - заступник Міністра КМУ, начальник Управління правового забезпечення секретаріату КМУ;

Коліушко І.Б. - Голова правління Центру політико-правових реформ;

Ільков О.М. - керівник Департаменту по зв’язках з Верховною Радою України Секретаріату Президента України;

Антонюк В.М. - завідувач відділу Служби зв’язків з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;

Кушнір О.В. - начальник відділу Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України;

Романова Н.А. - начальник відділу оподаткування прибутку та майна організацій Департаменту податкової та митної політики Міністерства фінансів України;

Вишневський А.В. - Заступник Начальника Головного управління державної служби України;

Коваль О.А. - Заступник Начальника Головного управління державної служби України;

Граб В.А. - Керівник Управління по зв"язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Ляхович Володимир Адамович - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Вітка Володимир Леонідович - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

 

***

                                       ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1.Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

2. Про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги.

3. Про проект Закону про державну службу (реєстр.№1400, н.д. Янукович В.Ф.)

4. Про проект Закону про Кабінет Міністрів України (реєстр.№1312, друге читання)

II.

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (реєстр. №0944,  друге читання)

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну таємницю" (реєстр.№1424, КМУ, Ю.Тимошенко)

7. Про проекти Законів:

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо скасування деяких пільг народних депутатів України) (реєстр.№1356-1, н.д. Пилипишин В.П.)

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо ліквідації пільг народного депутата) (реєстр.№1356-2, н.д. Герман Г.М., Колесніков Б.В.)

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та деяких інших законів України (щодо обмеження пільг та дострокового припинення повноважень народного депутата України) (реєстр. №1408, н.д. Кириленко В.А., Кириленко І.Г.)

8. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо складу доходів Державного бюджету та місцевих бюджетів) (реєстр.№1216, н.д. Деркач М.І., Баранов В.О., Гриневецький С.Р.)

9. Про проект Закону про місцеві податки і збори (реєстр.№2035, н.д. Хомутиннік В.Ю.)

 

***

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

        В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету, М.Ставнійчук

 Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний вніс пропозицію не розглядати питання про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги, оскільки дане питання не було розглянуто на підкомітеті та є інформація про те, що Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна направила до окружного адміністративного суду м.Києва позов з вимогою визнати дії Голови ЦВК Володимира Шаповала протиправними. С.Подгорний вказав на те, що справа знаходиться в суді і розгляд її на даний час є недоцільним, оскільки не має висновку судової інстанції. С.Подгорний також нагадав присутнім, що рішенням Комітету від 17.03.2008 року запропоновано заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України інформацію Голови Центральної виборчої комісії щодо виконання ЦВК вимог законів України стосовно заміщення депутатів місцевих рад.

А.Матвієнко вказав на те, що питання про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги має політичне забарвлення та запропонував передати його на розгляд підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

Ю.Ключковський вніс пропозицію розглянути першим за черговістю законопроект про Кабінет Міністрів України (р.№1312, друге читання), знявши з  розгляду інші законопроекти та проекти постанов.

С.Подгорний, враховуючи слушну пропозицію Ю.Ключковського, наголосив на важливості прийняття рішення щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та вніс пропозицію розглянути дане питання першим у порядку денному.

С.Льовочкін вніс пропозицію розглянути питання про проект Закону про державну службу (р.№1400, н.д. Янукович В.Ф.), наголошуючи на його важливості. Пропозицію відхилено.

С.Подгорний запропонував протокольно зафіксувати пропозицію щодо формування порядку денного засідання Комітету за пропозиціями підкомітетів.

Голова Комітету оголосив наступні пропозиції, які надійшли під час обговорення:

1. Зняти з розгляду порядку денного засідання питання:

про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги.

-про проект Закону про державну службу (р.№1400, н.д. Янукович В.Ф.)

-про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (р.№0944,  друге читання)

-про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну таємницю" (р.№1424, КМУ, Ю.Тимошенко)

-про проекти Законів:

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо скасування деяких пільг народних депутатів України) (реєстр.№1356-1, н.д. Пилипишин В.П.)

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо ліквідації пільг народного депутата) (реєстр.№1356-2, н.д. Герман Г.М., Колесніков Б.В.)

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та деяких інших законів України (щодо обмеження пільг та дострокового припинення повноважень народного депутата України) (реєстр. №1408, н.д. Кириленко В.А., Кириленко І.Г.)

-про внесення змін до деяких законів України (щодо складу доходів Державного бюджету та місцевих бюджетів) (реєстр.№1216, н.д. Деркач М.І., Баранов В.О., Гриневецький С.Р.)

-про проект Закону про місцеві податки і збори (реєстр.№2035, н.д. Хомутиннік В.Ю.)

     УХВАЛИЛИ:

1.Врахувати пропозиції, озвучені Головою Комітету;

2.Розглянути питання щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів першим за черговістю;

3.Розглянути питання про проекту Закону про Кабінет Міністрів України (р.№1312, друге читання) другим у порядку денному засідання;

4.Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “Проти”- С.Гордієнко, С.Льовочкін, «Утримався» - А.Матвієнко, “Не голосував” - В.Пилипишин

Рішення прийнято.

 

С.Льовочкін просив Комітет під час голосування та прийняття рішення по питанню про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів врахувати його голос «За», а під час остаточного прийняття рішення по проекту Закону про Кабінет Міністрів України (р.№1312, друге читання) врахувати його голос «Проти».

Члени Комітету взяли інформацію до відома.

 

1.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

Доповідач поінформував присутніх про підготовлені документи даного законопроекту, які дозволяють підтримати рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові виборів зазначених сільських, селищних та міських голів на неділю 29 червня 2008 року.

Доповідач повідомив, що станом на 9 квітня 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 8 проектів постанов щодо призначення позачергових виборів окремих сільських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень, а саме: за власним бажанням у зв’язку із поданою заявою - 7 подань та 1 заява - в зв’язку зі смертю.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

Високівського сільського голови (Високівська сільська рада Бериславського району Херсонської області),

Гутянського сільського голови (Гутянська сільська рада Богородчанського району Івано-Франківської області),

Кісточківського сільського голови (Кісточківська сільська рада Нижньогірського району Автономної Республіки Крим),

Південного сільського голови (Південна сільська рада Нікопольського району Дніпропетровської області),

Райпільського сільського голови (Райпільська сільська рада Межівського району Дніпропетровської області),

Олбинського сільського голови (Олбинська сільська рада Козелецького району Чернігівської області),

Верхньоторецького селищного голови (Верхньоторецька селищна рада Ясинуватського району Донецької області),

Рівненського міського голови (місто Рівне Рівненської області)

на неділю 29 червня 2008 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови Робочої групи, заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про розгляд та результати роботи Робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про Кабінет Міністрів України (р.№1312).

Доповідач нагадав, що рішенням Комітету від 31.03.2008 року було створено Робочу групу Комітету з доопрацювання до другого читання низки проектів законів України, поданих Президентом України, в т.ч. і проекту Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312), прийнятого за основу  18 березня 2008 року. До участі в роботі Робочої групі, відповідно до звернень Прем’єр-міністра України і Глави Секретаріату Президента України, були залучені Міністр Кабінету Міністрів України П.Крупко та Перший заступник Глави Секретаріату Президента України О.Шлапак, а також окремі народні депутати України - автори пропозицій.

Робоча група опрацювала більше 380 пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312). Було обговорено увесь спектр проблемних питань, пов’язаних із окремими положеннями документу. При цьому Робоча група практично з усіх цих питань досягала консенсусу, за винятком трьох норм, щодо яких було прийнято рішення винести їх на розгляд Комітету.

В обговоренні питання у режимі постатейного розгляду на базі порівняльної таблиці взяли участь присутні народні депутати України - члени Комітету.

Щодо пропозицій Робочої групи, які не знайшли загальної підтримки, були проведені голосування. Вони стосувалися таких положень законопроекту: 

***

1.У частині першій статті 6 прийнятого за основу тексту пропонувалося встановити кількість посад віце-прем’єр-міністрів України рівною чотирьом. Однак народні депутати України О.Лавринович, О.Зарубінський, О.Боднар, В.Писаренко запропонували не обмежувати цю кількість певним числом. Їх пропозицію було поставлено на голосування Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 6 народних депутатів України, “Проти” - 4 народних депутати України, “Не голосував” -1 народний депутат. Рішення прийнято.

Пропозицію народних депутатів України О.Лавриновича, О.Зарубінського, О.Боднар, В.Писаренка до частини першої статті 6 законопроекту враховано.

***

2.У пункті 4 частини п’ятої статті 8 прийнятого за основу тексту пропонувалося до подання Президента України про призначення Прем’єр-міністра України серед інших відомостей додати відомості про партійність кандидата. Народний депутат України О.Боднар у своїй пропозиції запропонувала ці дані виключити як такі, що порушують права людини.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 5 народних депутатів України, “Проти” - 5 народних депутатів України, “Не голосував” -1 народний депутат. Рішення не прийнято.

Пропозицію народного депутата України О.Боднар до п. 4 частини п’ятої статті 6 законопроекту не підтримано. В остаточному тексті законопроекту щодо п.4 частини п’ятої статті 6 залишається формулювання, яке містилося в редакції, прийнятій за основу.

***

3.Аналогічні попереднім результати голосування отримані також щодо аналогічної за змістом пропозиції народного депутата України О.Боднар до п.4. частини четвертої статті 9, текст якого також залишається у формулюванні, яке містила редакція, прийнята за основу.

***

4.У частині сьомій статті 8 народні депутати України М.Трайдук та Ю.Ключковський запропонували слова “з програмою діяльності Кабінету Міністрів України” замінити словами “з викладом основних положень проекту Програми діяльності Кабінету Міністрів України”. Цю пропозицію було поставлено на голосування.

 ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 7 народних депутатів, “Проти” - немає, “Утримався” - 1 народний депутат України, “Не голосували” - 3 народних депутати. Рішення прийнято.

Пропозицію народних депутатів України М.Трайдука та Ю.Ключковського до частини сьомої статті 8 враховано.

***

5.Члени Комітету голосуванням визначили позицію Комітету щодо пропозиції народного депутата України О.Лавриновича до частини другої статті 24, яка стосувалася кадрових аспектів відносин Уряду з місцевими державними адміністраціями.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 6 народних депутатів України, “Проти” - 3 народних депутати України, “Не голосували” -2 народних депутати. Рішення прийнято.

Пропозицію народного депутата України О.Лавриновича до частини другої 24 враховано. Остаточний текст викладено з редакційним уточненням.

 

***

6. Також шляхом голосування Комітет визначився щодо пропозиції народних депутатів України С.Подгорного та В.Петренка до частини другої статті 24, яка полягала у доповнені тексту цієї частини новим абзацом.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 6 народних депутатів України, “Проти” - 3 народних депутати України, “Не голосували” - 2 народних депутати. Рішення прийнято.

Пропозицію народних депутатів України С.Подгорного та В.Петренка до частини другої 24 враховано з редакційним уточненням. Остаточний текст нового абзацу четвертого цієї частини викладено у такій редакції:

“подання Президентові України пропозицій щодо скасування актів місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції та законам України, іншим актам законодавства України з одночасним зупиненням їх дії”.

Загалом на засіданні було розглянуто пропозиції та поправки, які стосувалися статей законопроекту з першої по двадцять п’яту включно (Розділи 1-5) і прийнято процедурне рішення перенести розгляд пропозицій, які залишилися, на наступне засідання 11 квітня 2008 року.

УХВАЛИЛИ:

1. Перенести подальший розгляд проекту Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312) на наступне засідання Комітету 11 квітня 2008 року.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 9 народних депутатів України, «не голосували» - 2 народних депутати.

 

Голова Комітету                                                    О.ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                             С.ГОРДІЄНКО

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Витяг з протоколу засідання № 18

                                                                                                  9 квітня 2008 року                                                                                           15 год. 00 хв.

                                                                                                  м. Київ,

                                                                                                  вул. Садова, 3а

                                                                                                  кім. 416

                                         

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Пилипишин В.П., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С., Поживанов М.О.

 

Відсутні:  Черноморов О.М., Каськів В.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Юрчук Ю.А., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

***

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

        В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету, М.Ставнійчук

 Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний вніс пропозицію не розглядати питання про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги, оскільки дане питання не було розглянуто на підкомітеті та є інформація про те, що Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна направила до окружного адміністративного суду м.Києва позов з вимогою визнати дії Голови ЦВК Володимира Шаповала протиправними. С.Подгорний вказав на те, що справа знаходиться в суді і розгляд її на даний час є недоцільним, оскільки не має висновку судової інстанції. С.Подгорний також нагадав присутнім, що рішенням Комітету від 17.03.2008 року запропоновано заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України інформацію Голови Центральної виборчої комісії щодо виконання ЦВК вимог законів України стосовно заміщення депутатів місцевих рад.

А.Матвієнко вказав на те, що питання про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги має політичне забарвлення та запропонував передати його на розгляд підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

Ю.Ключковський вніс пропозицію розглянути першим за черговістю законопроект про Кабінет Міністрів України (р.№1312, друге читання), знявши з  розгляду інші законопроекти та проекти постанов.

С.Подгорний, враховуючи слушну пропозицію Ю.Ключковського, наголосив на важливості прийняття рішення щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та вніс пропозицію розглянути дане питання першим у порядку денному.

С.Льовочкін вніс пропозицію розглянути питання про проект Закону про державну службу (р.№1400, н.д. Янукович В.Ф.), наголошуючи на його важливості. Пропозицію відхилено.

С.Подгорний запропонував протокольно зафіксувати пропозицію щодо формування порядку денного засідання Комітету за пропозиціями підкомітетів.

Голова Комітету оголосив наступні пропозиції, які надійшли під час обговорення:

1. Зняти з розгляду порядку денного засідання питання:

про подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Усенко-Чорної Жанни Іванівни у зв’язку з порушенням присяги.

-про проект Закону про державну службу (р.№1400, н.д. Янукович В.Ф.)

-про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (р.№0944,  друге читання)

-про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну таємницю" (р.№1424, КМУ, Ю.Тимошенко)

-про проекти Законів:

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо скасування деяких пільг народних депутатів України) (реєстр.№1356-1, н.д. Пилипишин В.П.)

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо ліквідації пільг народного депутата) (реєстр.№1356-2, н.д. Герман Г.М., Колесніков Б.В.)

про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та деяких інших законів України (щодо обмеження пільг та дострокового припинення повноважень народного депутата України) (реєстр. №1408, н.д. Кириленко В.А., Кириленко І.Г.)

-про внесення змін до деяких законів України (щодо складу доходів Державного бюджету та місцевих бюджетів) (реєстр.№1216, н.д. Деркач М.І., Баранов В.О., Гриневецький С.Р.)

-про проект Закону про місцеві податки і збори (реєстр.№2035, н.д. Хомутиннік В.Ю.)

     УХВАЛИЛИ:

1.Врахувати пропозиції, озвучені Головою Комітету;

2.Розглянути питання щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів першим за черговістю;

3.Розглянути питання про проекту Закону про Кабінет Міністрів України (р.№1312, друге читання) другим у порядку денному засідання;

4.Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “Проти”- С.Гордієнко, С.Льовочкін, «Утримався» - А.Матвієнко, “Не голосував” - В.Пилипишин

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                    О.ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                             С.ГОРДІЄНКО